RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

12 Aug 2019 | Nikola Nečedová

Ako zistiť typ svojej pleti jednoducho a rýchlo?

Ako zistiť typ svojej pleti jednoducho a rýchlo?

Pokiaľ ešte stále neviete, ako zistiť svoj typ pleti, tento článok je presne pre vás. Ukážeme si jednoduchý spôsob, vďaka ktorému si raz a navždy urobíte jasno v tom, ako sa o svoju pokožku starať tak, ako si zaslúži, aké sú vôbec základné typy pleti a ktoré produkty sú pre vás tie najlepšie. Zdravá pleť je predsa základom krásy, tak na to nezabúdajte a dajte si záležať nad správnou starostlivosťou!

 

Základné typy pleti:

  • Kombinovaná pokožka
  • Normálna pokožka
  • Mastná pokožka
  • Suchá pokožka

 

Typy pleti: charakteristika jednotlivých typov pokožky 

1.    Všimnite si, ako vyzerá vaša pokožka

Je dôležité si všimnúť, ako sa vaša pleť cíti v ktorýkoľvek deň v týždni. Textúra vašej pokožky môže odhaliť jej podstatný charakter.

  • Kombinovaná pokožka sa zvyčajne cíti mastne v T-zóne (oblasť čela, nosa a brady), ale je suchá všade inde. Môže byť tiež mastná a suchá na rôznych miestach, ale ak si na tvári všimnete dve alebo viac rôznych textúr, je to znamenie, že máte kombinovanú pokožku.
  • Normálna pokožka sa cíti rovnomerne a vyvážene. Nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná alebo citlivá.
  • Mastná pokožka sa bude cítiť mastná a lesklá všade. Ak máte pocit, že neustále siahate po papierikoch na zachytávanie potu, znamená to, že máte pravdepodobne mastnú pokožku.
  • Suchá pokožka sa bude cítiť napnutá a suchá. Je obvyklé, že je šupinatá a popraskaná najmä v zimných mesiacoch.

 

Infografika: Ako zistiť typ pleti?

 

Typ pleti: test, ktorý vám zaberie 5 minút

Vezmite hárok pijavého papiera a jemne ho priložte na tvár. Následne sa na papier pozrite oproti jasnému svetlu. Ak vidíte málo škvŕn alebo žiadne, pravdepodobne máte suchú pleť. Ak list zachytí nejaké škvrny z T-zóny, máte kombinovanú alebo normálnu pokožku. Ak zachytáva škvrny zo všetkých častí tváre, pravdepodobne máte mastnú pokožku.

 

GLOWUP TIP:  Dekoratívnu kozmetiku pre všetky typy pleti nájdete napríklad v sortimente značky NYX!

 

2.    Pozrite sa na póry

Vaše póry sú tiež veľkými indikátormi vášho typu pleti. Ich veľkosť a tendencia k upchávaniu vám môžu povedať veľa o vašej pleti.

  • Kombinovaný typ pleti: Ak sú póry veľké a často upchané okolo nosa, ale sú malé a nevnímateľné na iných častiach tváre, jedná sa o znak kombinovanej pokožky.
  • Normálny typ pleti: Ľudia s normálnou pleťou majú obvykle póry, ktoré nie sú moc viditeľné.
  • Mastný typ pleti: Ľudia s mastnou pleťou často zápasia s veľkými pórmi, ktoré sa ľahko upchávajú.
  • Suchý typ pleti: Ľudia so suchou pleťou majú zvyčajne malé póry, ktoré sa dajú veľmi ťažko vyčistiť.

 

3.    Každý typ pleti vyžaduje hydratáciu

Takmer každý potrebuje vyživujúci hydratačný krém, aby udržal svoju pokožku zdravú a sviežu, ale ako často ho musíte používať, závisí od typu pleti a ako dobre je vaša pokožka sama o sebe hydratovaná.

 

To ako dosiahnuť zdravú a žiarivú pleť, dokonca aj s tutoriálom denného líčenia sa dočítate TU.

 

  • Na kombinovanú pleť budete musieť často aplikovať hydratačný krém na niektoré časti tváre, ktoré vysychajú (často na lícach), ale zriedka ho budete potrebovať na iných, mastnejších oblastiach (napríklad v T-zóne).
  • Ľudia s normálnou pleťou nebudú musieť hydratačný krém nanášať veľmi často, pretože pokožka zostáva sama o sebe dosť hydratovaná. Na bežnú dennú starostlivosť tak postačí ľahký gél-krém.
  • U mastnej pleti sa často zabúda na hydratáciu, ktorá je veľmi dôležitá, pretože má tendenciu pleť zjemňovať. Používajte ľahké gélové krémy, ktoré sa rýchlo strebávajú.
  • Suchá pleť si vyžaduje veľa vyživujúceho krému a je obzvlášť potrebný po prebudení alebo po očistení tváre.

 

Starostlivosť o mastnú pleť

 

Ako sa starať o rôzne typy pokožky?

Suchý typ pleti

Suchú pleť charakterizujú malé póry. Vaša pokožka má často viditeľnejšie vrásky, menšiu elasticitu a matnejšiu pleť.

Ako sa o ňu starať: Hydratácia je kľúčom k starostlivosti o suchú pokožku. Na výživu kožných buniek používajte hydratačné a výživné krémy. Ak sa vaša pleť cíti suchá, ale stále sa vám vytvárajú vyrážky, pravdepodobne nemáte 100% suchú pokožku. Za skúšku stoja jemné oleje, ktoré sú špeciálne vytvorené pre tento typ pleti.

Vaša pokožka môže byť suchá z výrobkov, ktoré používate. Skúste byť bez nich na pár dní a uvidíte, či sa vaša pokožka zlepšuje.

 

O večernej rutine pre suchú pleť sa viac dočítate TU.

 

Kombinovaný typ pleti

Väčšina z nás má do určitej miery kombinovanú pokožku. Okolo nosa je viac mazových žliaz, ako v iných oblastiach tváre. Vaša pokožka je vyznačená trvalo mastnou T-zónou a so suchosťou v ostatných oblastiach tváre.

Ako sa o ňu starať: Toto je najbežnejší typ pleti a ľudia s kombinovanou pokožkou by mali zvážiť použitie rôznych produktov pre rôzne oblasti tváre, aby ju udržali vyváženú. Napríklad, možno budete chcieť použiť jemný čistiaci a hydratačný krém na lícach a vedľajší produkt vo vašej T-zóne na zmiernenie mastenia.

 

Normálny typ pleti

Normálna pokožka nie je príliš suchá alebo mastná; spadá na to želané miesto medzi ostatnými typy. Vaša pokožka má zvyčajne rovnomerný tón a jemnú textúru s malými vyrážkami. Za horúceho počasia môže vytvoriť mastnú T-zónu, ale vo všeobecnosti je táto oblasť bez mastnoty.

Ako sa o ňu starať: Ľahšie pleťové vody a séra sú ideálne pre váš typ pleti, pretože na udržanie rovnováhy pokožky nepotrebujete veľa špeciálnych produktov, na rozdiel od iných typov pleti .

 

Mastný typ pleti

Ľudia s mastnou pleťou majú tendenciu mať väčšie póry a lesknú sa. Vaša pokožka produkuje viac ako dostatok mazu, takže hydratácia nie je váš úplný problém. Miesto toho vás však môžu potrápiť čierne bodky a vyrážky. 

Ako sa o ňu starať: Dôkladné a časté čistenie pleti. Nestriedajte rôzne produkty v krátkych obdobiach. Vyhľadajte tiež bezolejové opaľovacie krémy a pleťové vody, aby ste do pokožky neúmyselne nepridali viac mazu.

 

Základy starostlivosti o pleť

Bez ohľadu na to, aký typ pleti máte, tieto rady vám pomôžu vyzerať čo najlepšie.

 

  • Pite dostatočné množstvo vody. Hydratujte pleť aj zvonku.
  • Obliečky na vankúše vymieňajte aspoň raz týždenne.
  • Každý deň jemne, ale dôkladne umyte pokožku.
  • Pred spaním si vlasy umyte alebo zabaľte, aby boli mimo vašej tváre.
  • Nefajčite.
  • Vyvarujte sa priamemu slnečnému žiareniu a používajte klobúk a slnečné okuliare.

 

Žena sa chráni pred slnkom.

 

Postup testovania nového produktu:

Naneste malé množstvo produktu, napríklad na oblasť zápästia alebo na lakeť. Počkajte 48 hodín, aby ste zistili, či nemáte náhodou oneskorenú reakciu. Alergická reakcia môže zahŕňať podráždenie, začervenanie, malé vyrážky alebo svrbenie. Ak si všimnete tieto príznaky, opláchnite testovanú oblasť vodou a jemný čistiacim mydlom. Následne skúste použiť iný produkt, ktorý bude lepšie vyhovovať vášmu typu pleti.

Začnite so základnou a jednoduchou rutinou, aby ste videli, ako pleť reaguje. Keď sa ukáže, že pleti produkt vyhovuje, môžete pridávať ďalšie, ako sú napríklad zlupovacie masky či peelingy a séra, ktoré zvyšujú zdravie vašej pokožky. Pamätajte, že váš typ pleti môže ovplyvniť fungovanie produktov. Používanie nesprávneho produktu, aj keď prírodného, môže zapríčiniť poškodenie pleti. Najlepšie je zistiť, aký typ pleti máte a potom prispôsobiť jednotlivé produkty.

 

Pokiaľ ide o starostlivosť o pleť, v informovanosti je sila. Ak chcete úspešne bojovať s problémami, ako sú akné alebo vrásky, znalosť typu pleti je prvým najdôležitejším krokom. 

Druhý dôležitý krok je už len samotné nakupovanie!


Ďalší článok