RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

23 Apr 2020 | Nikola Nečedová

T-zóna: Ako na komedóny a vyrážky na čele, nose a brade?

T-zóna: Ako na komedóny a vyrážky na čele, nose a brade?

Vyrážky na čele, nose alebo brade vedia potrápiť každého z nás. Zistite, prečo sa týto malý záškodníci tak radi objavujú práve v tejto oblasti, ktorej sa hovorí T-zóna, a naučte sa, ako s nimi zatočiť! Po prečítaní nášho článku sa pre vás vyrážky na nose, upchaté póry na brade aj mastné čelo stanú minulosťou! 

Hormonálne zmeny, stres a zlá hygiena sú bežné príčiny vyrážok. Na dosiahnutie a zachovanie mladistvého žiarivého vzhľadu musíme najskôr porozumieť rôznym oblastiam tváre spolu s typom pleti.

Tip na článok: Ako zistiť typ svojej pleti?

Keď sa zablokujú drobné žľazy pod povrchom kože, môžu sa rozvíjať vyrážky. Hoci sa môžu vytvoriť aj na mnohých iných miestach tela, najčastejšie sa vyskytujú na brade a nose, vyrážky na čele však tiež nie sú výnimkou. Tieto problematické miesta, ktoré sa nachádzajú v strede tváre, sa nazývajú T-zóna.

Túto časť tvorí predovšetkým mastné čelo, mastný nos a brada, pretože okolo tejto oblasti je viac žliaz produkujúcich maz. Preto je T-zóna zvyčajne olejnatejšia ako zvyšok tváre. Keď sa odumreté kožné bunky zmiešajú s mazom, póry sa začnú upchávať. Nakoniec spôsobujú akné a ďalšie kožné problémy. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoju tvár, je vyrovnať oblasti, aby neexistovali žiadne miesta, ktoré by boli príliš mastné alebo príliš suché.

Pleťové masky na vyrážky

 

Problémy s T-zónou sa dajú minimalizovať. Vieme ako!

Ako sa teda o problematickú t-zónu starať? Opýtali sme kozmetičky Moniky Steinbergerovej!

„Táto časť tváre sa pomerne rýchlo mastí a následne spôsobuje problémy, ako sú lesknutie sa, upchaté póry a vyrážky. Tieto problémy sa dajú minimalizovať. Základom je správne čistenie pleti, a to ráno aj večer.“

  • Je potrebné zvoliť prípravky, ktoré síce mierne vysušia mastiace sa čelo, nos a bradu, ale nesmú vysúšať zbytok tváre.  
  • Treba si dávať pozor na agresívne prípravky s obsahom alkoholu, ktoré môžu mať opačný efekt na pleť.

„Ďalší krok po čistení pleti je vhodný krém rano aj večer. Ideálne je mať krém priamo pre zmiešanú pleť, ktorý bude ľahkej konzistencie. Pokiaľ by to nestačilo, pokojne si môžete rozdeliť dva krémy, jeden hydratačný na líca a jeden na T-zónu.“

Na záver Monika odporúča „1 krát za 3 týždne peeling, ktorý odstráni odumreté bunky, rozjasní pleť a do pokožky tak prenikne hlbšie maska alebo krém.“ Radu má aj pre tých, ktorých trápia čierne bodky: „doporučujem použiť 1–⁠2 krát do týždňa čistiacu masku a 1 krát do mesiaca čistenie pleti, alebo 1 krát do roka absolvovať kúru chem. peeling u svojej kozmetičky.“ 

Tip: Peeling či aplikácia pleťovej masky budú jednoduchšie, keď na to budete mať vhodný priestor. Praktickým pomocníkom pri všetkých kozmetických činnostiach je toaletný stolík so zrkadlom.

 

Tip: Neviete, ktoré produkty na problematickú T-zónu vybrať? Skúste obľúbenú značku The Ordinary! Tipy na tie najväčšie zázraky z ich sortimentu nájdete v článku The Ordinary: Akné zmizne ako mávnutím čarovného prútika!

 

Vytláčať/nevytláčať vyrážky?

Čierne póry sú znečistené povrchovo. Vytláčanie sa neodporúča, pretože sa vám budú neustále vracať. Je pravdepodobnejšie, že poškodíte pokožku a spôsobíte tým len škodu. Na vyrážky na nose sú veľmi efektívne papierové lepiace pásiky. Naopak na vyrážky na čele pôsobia účinne lokálne séra, ktoré môžu pomôcť eliminovať čierne bodky a pleť upokojiť.

 

Tip: Prečo sa neodporúča vytláčanie vyrážok sa dozviete tu: Vytláčanie vyrážok: Prečo držať ruky preč od pupienkov?

 

Vyrážky na čele: čo znamená, keď vás neustále trápi vyhádzané čelo? 

Drobné vyrážky na čele môžu byť spojené so žalúdočnými problémami, váš žalúdok sa vám snaží povedať, že niečo nie je v úplnom poriadku. Za nepekné podkožné vyrážky na čele, ktorých sa častokrát nedá ľahko zbaviť, môže nesprávne a nezdravé stravovanie. Najväčším problémom sú priemyselne spracované potraviny, ktoré majú málo vody a veľa tukov. Preto ak chcete tieto malé vyrážky na čele eliminovať, musíte upraviť jedálniček a pridať do svojej stravy dostatočné množstvo živín a vitamínov. Preto je rovnako dôležitá vonkajšia aj vnútorná starostlivosť.

 

Zdravé jedlo: ak chcete vyrážky na čele eliminovať, musíte upraviť jedálniček

 

Aký je rozdiel medzi akné a problematickou pleťou?

Častokrát vnímame svoje drobné uhry a póry ako akné. Tieto vyrážky sa však ku akné ani len nepribližujú. Akné je väčšinou zapálené, poprípade sa vyskytnú hnisavé pupienky. Všetko ostatné sú len drobné vyrážky alebo poupchávané póry.

Upchané póry sa vytvárajú hlavne na základe toho, že je pleť mastná alebo znečistená. Prebytočný maz, pot a prach sú hlavnými zakladateľmi vyrážok.

Komedonálne akné

Komedonálne akné je bežná, ale často nepochopená forma akné. Namiesto zapálených pupienkov a pľuzgierov, ktoré poznáme ako akné vulgaris (najbežnejšia forma akné), komedóny spôsobujú hrboľatú pokožku a nezápalové vyrážky. Komedonálne akné vzniká, keď je vlasový folikul blokovaný kožným mazom spolu s odumretými kožnými bunkami.

Čistá pleť

 

Ako sa o takúto pleť postarať?

Menším ohniskám vyrážok sa dá predísť alebo minimalizovať úpravou spôsobu starostlivosti o pleť. Tu je niekoľko jednoduchých rád, ktoré môžu pomôcť zabrániť upchávaniu pórov:

  1. Umývajte iba dvakrát denne. Umývanie pokožky náchylnej na akné viac ako dvakrát denne môže spôsobiť podráždenie a nechať pokožku vysušenú a zapálenú. Zapálená koža je náchylnejšia na infekciu, čím sa zvyšuje riziko vzniku vyrážok.
  2. Používajte nekomedogénne výrobky na pokožku. Sú to nemastné čistiace prostriedky a kozmetika určená na zabránenie upchávania pórov.
  3. Dbajte dezinfekciu svojich okuliarov. Vyrážky na nose sa následne stanú pre vás tabu. Je veľmi dôležité, aby ste očistili celé okuliare, nielen rám, ale hlavne časť, ktorá leží na nose.
  4. Udržujte svoje kefy a aplikátory čisté. Odumreté kožné bunky sa môžu hromadiť na štetinách a podložkách. Zvyčajne ich môžete odstrániť teplou mydlovou vodou. Dôkladne opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu.
  5. Pred spaním odstráňte make-up. Spánok so zvyškom make-upu prispieva len k upchatiu pórov. Aby ste predišli podráždeniu, používajte nealkoholický odličovač bez vôní. Niektoré z nich sú naplnené glycerínom alebo aloe vera, ktoré pomáhajú hydratovať pokožku.
  6. Po namáhavej činnosti pleť umyte. Po tréningu nedovoľte, aby na pokožke zostal pot. Osprchujte sa a pokožku okamžite rehydratujte pomocou ľahkého krému bez oleja.

Ak nevidíte výsledky do troch až štyroch mesiacov, opýtajte sa svojho lekára, aké existujú ďalšie, účinnejšie liečenia, ktoré treba zvážiť.

Návod, ako s otravnými vyrážkami zatočiť, už máte, takže na nič nečakajte a pustite sa do boja hneď teraz! Čím skôr sa o svoju pleť začnete správne starať, tým rýchlejšie sa upchatých pórov a zapálených vyrážok zbavíte. 

Všetku potrebnú výbavu nájdete tu!


 


Ďalší článok