RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

9 Aug 2020 | Nikola Nečedová

Urea v kozmetike: Viete, prečo sa močovina oplatí používať?

Urea v kozmetike: Viete, prečo sa močovina oplatí používať?

Predtým, ako sa vrhneme na všetky benefity, ktoré táto látka ponúka, vám stručne vysvetlíme, čo je to urea, a uvedieme na pravú mieru jej využitie v kozmetike! Veľa ľudí si totiž myslí, že urea v kozmetike, často nazývaná i močovina, je moč z nejakého zvieraťa, alebo dokonca ľudský moč. Pravdou je, že urea  používaná v kozmetických prípravkoch je vyrobená chemickou cestou.

 

Čo je urea a prečo sa používa?

Čo to tá „močovina“ vôbec je? Predpokladajme, že ste sa s pojmami ako karbamid alebo minimálne lekárskym termínom –⁠ urea už stretli. Ak aj nie, nevadí! Močovina sa často označuje ako karbamid, čo je primárna organická tuhá látka moču, čiže odpad, ktorý telo produkuje po metabolizovaní bielkovín. Laicky povedané, telesný odpad primárne vylučovaný v pote a moči, ktorý produkuje náš organizmus na dennej báze a pri vykonávaní malej potreby.

Jedným z dôvodov, prečo ľudia pripisujú tejto organickej látke „zázračnú moc“, je jej schopnosť viazať vodu

Močovina, ktorá sa tvorí v tele cicavcov, čiže i v nás, inšpirovala svojou užitočnosťou mnohých priekopníkov vo svete zdravia a krásy, a tak sa začala vyrábať synteticky. Urea je jednou z najefektívnejších hydratačných zložiek v kozmetickej produktoch. A nachádza sa v každej zdravej pokožke.

Je to telu vlastná látka, keďže ju samo produkuje, a teda presne takú istú, len vyrobenú synteticky, dokáže aj veľmi dobre využiť.

 

Urea je kozmetickým pokladom

 

Čo je to urinoterapia? 

Mnohé východné kultúry by sa na pojem – „telesný odpad“ mohli uraziť, nakoľko je moč v mnohych krajinach dlhé roky považovany za elixír života

Časom a vedecky podloženými štúdiami sa tzv. urinoterapia (tj. vnútorné a vonkajšie použitie moču) dostala z východu do celého sveta. A ako to už býva zvykom, našla si svojich priaznivcov i odporcov.

Vedeli ste, že prednosti moču poznali už pred tisíckami rokov? Príkladom je indická kniha Damar Tantra, stará 5 000 rokov, v ktorej sa moč nazýva božským nektárom zaháňajúcim choroby a starobu. Podľa tejto starej knihy pitie vlastného moču počas 1 mesiaca vylieči všetky choroby a očistí telo.

Aj keď túto formu liečby poznali už pred tisíckami rokov, využívali ju predovšetkým na liečenie tráviacich a črevných problémov. Osvedčila sa aj pri liečbe kožných ochorení. Jej účinky si pochvaľujú najmä tí, ktorí trpia rôznymi zápalmi kože, ekzémami alebo dokonca akné. O účinkoch vedeli aj v starovekej Indii, kde urinoterapiu využívali na omladzovanie. Dnes je táto liečba využívaná aj za hranicami a taktiež ju skúšali aj známe osobnosti.

To, či vás informácia o urinoterapií prekvapila pozitívne, alebo práve naopak, necháme na vás, my sa ďalej ponoríme do ozrejmovania všetkých prospešných vlastností, ktoré urea ponúka.

 

Banner: Starostlivosť o pleť

 

Urea v kozmetike je malé tajomstvo, o ktorom stále veľa ľudí netuší!

Keď je vaša pokožka dehydrovaná, kožná bariéra nefunguje tak, ako by bolo potrebné. Rovnako ako ovocie, aj naša pleť stráca vodu a vystavená dlhodobému vysúšaniu sa stáva menej pružnou, prichádza o svoj mladistvý vzhľad. Dehydratácia pokožky stojí taktiež za predčasným vznikom jemných línii a vrások. Našťastie existuje jedno malé „kozmetické tajomstvo“, ktoré nevie príliš veľa ľudí. To tajomstvo je močovina – čo je podľa nášho názoru jedna z najúčinnejších zvlhčujúcich zložiek v kozmetickej chémii. Úloha močoviny v koži je pozoruhodná; udržuje zdravú rovnováhu vlhkosti, dodáva suchej pokožke toľko potrebnej úľavy, zároveň ju udržuje jemnú, pružnú a mladistvú.

Koncentrácia urey v zdravej koži je 28 mikrogramov na centimeter štvorcový. Pri suchej pokožke sa toto množstvo zníži o polovicu a až o 85 % pri koži postihnutej atopickým ekzémom.

 

Urea v kozmetike je malé tajomstvo

 

Ľudia s výrazne dehydratovanou a suchou pokožkou môžu teda vidieť zlepšenie ich príznakov pri pravidelnom používaní krémov s ureou až o 50 % a u pacientov s ekzémami až o 80 %. Existujú dokonca dôkazy, ktoré naznačujú, že močovina pomáha pri liečení ichtyózy, dermatitídy, psoriázy, xerózy a dokonca aj plesní na nechtoch. Ak aj nemáte vyššie uvedené dermatologické problémy alebo výraznejšie dehydrovanú pokožku, stále sa nájde pár dôvodov, prečo by malo byť lákavé taký krém s ureou predsa len vyskúšať:

 

Najvýznamnejšie benefity močoviny

  • udržiava pleť dokonale hydratovanú,
  • má antibakteriálne účinky,
  • pomáha pri liečení ekzémov a iných kožných abnormalít,
  • pomáha predchádzať predčasnému starnutiu,
  • funguje proti svrbeniu, pnutiu, ťahaniu a olupovaniu kože,
  • jemný exfoliant,
  • upokojuje podráždenie,
  • pomáha urýchliť proces obnovy buniek.

 

Urea je prirodzenou súčasťou tkanív našej pokožky a tvorí 7 % nášho prirodzeného hydratačného faktora, ktorý však s vekom klesá, aj preto je vhodné dodávať ho našej pokožke „umelo“. Natierať sa olejmi a maslami pre dehydrovanú pokožku bohužiaľ nestačí.

 

TIP: Správnej hydratácii vašej pokožky dopomôže aj pravidelné pitie vody. Zistite viac v článku Pitný režim!

 

Pre koho je kozmetika s ureou určená:

  • vhodná pre ľudí so suchou a veľmi suchou pokožkou, 
  • vhodná pre ľudí v strednom veku, ktorí chcú spomaliť proces tvorby vrások,
  • vhodná pre tých, ktorých trápia mílie a drobné nedokonalosti, ale zároveň pocity pnutia a suchosti,
  • vhodná pre ľudí, ktorí majú na tele prejavy folikulárnej keratózy, t.j. keratosis pilaris – hovorí sa jej tiež tzv. kuracia koža a ide o malé tvrdé alebo drsné biele alebo červené hrbolčeky, môže sa vyskytovať u niekoho na ramenách, na zadku, stehnách alebo na chrbte,
  • veľmi vhodná pre ľudí s ekzémom, 
  • vhodná aj pre tých, ktorým nevyhovuje chemická exfoliácia AHA a BHA kyselinami, ale chceli by žiarivú a zároveň vláčnu pokožku,
  • vhodná ako prevencia proti vysúšaniu pokožky napríklad v zime.

Urea v kozmetike funguje na suchú pleť

 

Návod na použitie:

Všeobecne sa na tvár odporúča používať krémy a mlieka s ureou v 2–5% koncentrácii, na telo, ruky a chodidlá aj vyššou. Po natretí na pleť s narušenou ochrannou funkciou môžete v začiatkoch cítiť jemné pálenie, záleží od stupňa iritácie pokožky. Avšak prípravky s ureou prinášajú okamžitú úľavu a upokojenie. Buďte opatrné a prípravky s vyššou koncentráciou určené na naozaj veľmi suché miesta ako päty, lakte alebo ruky radšej na tvár nevynášajte!

Viac ako 10% krémy s ureou majú ľahký keratolytický účinok, vďaka čomu sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú suchú, šupinatú pokožku, ktorá si vyžaduje extra podporu. Pri tomto percentuálnom podiele sa vytvára exfoliačný produkt, ktorý nepoškodí pokožku a je ideálny pre osoby trpiace napríklad ľahkým ekzémom. Pri vyšších dávkach okolo 30–40 % je vďaka svojim silným keratolytickým vlastnostiam skvelý pri závažnejších terapeutických použitiach, napríklad pri liečení psoriázy.

 

Zaujíma vás, čo ďalšie perfektne funguje na suchú pleť? Tak skúste...

 

Niacinamid

Účinne redukuje póry a vrásky, hydratuje suchú pleť, spevňuje, bojuje proti akné. A to je len začiatok! 

Niacinamid, tiež známy ako vitamín B3 a nikotínamid, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý spolupracuje s prírodnými látkami v pokožke, a pomáha viditeľne zlepšovať zväčšené póry, nerovnomerný odtieň pokožky, jemné linky a vrásky, stratu elasticity a pružnosti pokožky.

 

 

Kyselina Hyaluronová

Je skvelou anti-aging, teda omladzujúcou ingredienciou a tiež jednotkou, čo sa týka zlepšenia hydratácie pleti. A pozor, používať ju možno aj na mastnú pleť. Na rozdiel od ostatných hydratačných produktov na báze oleja neupcháva totiž kyselina hyalurónová póry a je vďaka tomu ideálna aj pre pleť náchylnú k akné.

 

 

Med

Med pokožku dokáže nielen dobre hydratovať, ale aj zbaviť škodlivých baktérií a pomôže zregenerovať poškodené bunky.

Aplikujte končekmi prstov trocha medu na pleť, nechajte ho pôsobiť 5 až 10 minút a nakoniec si tvár opláchnite vlažnou vodou a usušte uterákom.

 

TIP: Objavte 5 dôvodov, prečo používať med na tvár.

 

Ovsené vločky

Ovsené vločky pôsobia ako jemná škrabka, ktorá z tváre odstráni staré odumreté bunky brániace vlahe dostať sa hlbšie do pokožky, a popri tom ju aj vyživia.

Zmiešajte trocha vločiek s vodou, vytvorte z toho pastu, tú naneste na pokožku tváre pomalými krúživými pohybmi a nechajte pôsobiť pár minút. Na koniec si tvár opláchnite v studenej alebo vlažnej vode.

 

 

TIP: Ďalšie rady, ako na suchú pleť, nájdete v článku Ako sa starať o suchú pleť: večerná rutina so Skincare Revolution!

 

Cieľom starostlivosti o suchú pokožku je udržiavanie normálnej úrovne hydratácie a jej ochrannej funkcie. Ak vás oslovili vyššie uvedené benefity močoviny, niacimidu alebo populárnej kyseliny hyaluronovej alebo niečo z domácej receptúry, odporúčame na vlastnej koži vyskúšať ich čaro a pevne veríme, že to neoľutujete! :)

 

 


Ďalší článok