RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

27 May 2020 | Nikola Nečedová

Pitný režim: Kľúč k správnej hydratácii pleti

Pitný režim: Kľúč k správnej hydratácii pleti

Spomeňte si na to, kedy ste naposledy mali bolesti hlavy, kŕče alebo suchú pokožku. Vaše telo vás pravdepodobne chcelo informovať o tom, že je dehydrované a mali by ste si spomenúť na pitie vody. Cítite sa pravidelne unavene alebo ospalo? To je jeden z ďalších spôsobov, ako sa snaží vaše telo povedať: „Hej, daj mi trochu vody. Chýba mi hydratácia!“

Pokiaľ vás zaujíma, aké problémy vám nedostatočný pitný režim môže spôsobiť a aký vplyv má pitie čistej vody na vašu pleť, na nič nečakajte a pustite sa do čítania.

 

Prečo je hydratácia tak dôležitá?

60 % ľudského tela je tvorené vodou a 90 % krvi sa skladá z vody, ale hoci mnohí z nás to vedia, stále nedodržiavame pitný režim.

Počas celého dňa telo stráca veľké množstvo vody. Či už slzami, potom alebo dýchaním. Práve preto treba tekutiny dopĺňať.

Ak ste práve teraz zistili, že nepijete dostatok vody, dnes je ten správny čas na zmenu. Nastavte si nový pitný režim a očakávajte pozitíva, ktoré so sebou dostatočná hydratácia prinesie.

 

Hydratacia

 

Vyhnite sa dehydratácii

Ak sa vám niekedy zdalo, že máte pleť ako brúsny papier, viete, ako môže byť nešťastná suchá pokožka. Dehydratovaná pleť môže spôsobiť nepríjemné pocity, praskania, začervenania a svrbenia. Dobrou správou je, že týmto problémom sa môžete vyhnúť tým, že si urobíte čas, aby ste svoje telo dobre hydratovali.

To, že hydratácia je klúčem ke krásnej pokožke, potvrzuje aj kozmetička Monika Steinbergerová:

„Základom zdravo vyzerajúcej pleti je hydratácia nielen zvonka, ale aj zvnútra. Pre udržanie hydratovanej pokožky je potrebné dodržiavať pitný režim, dopriať si kvalitný spánok a oddych.“

Zároveň tiež dodáva niekoľko tipov, ako na prvý pohľad poznať, že vaša pleť je dehydratovaná. Pokožka, ktorá trpí nedostatkom vody, je:

  • Napnutá
  • Šupinatá
  • Citlivá
  • Môžu sa objaviť vyrážky

Zvyčajným spôsobom, ako sa zbaviť suchej pokožky, je pravidelná vonkajšia hydratácia. Ak si nanášate hydratačný krém hneď po vystúpení z vane, zaberie ešte lepšie. Môžete tiež vyskúšať intenzívnu hydratačnú masku. K ďalším krokom, ktoré môžete urobiť, aby ste upokojili vašu suchú pleť, patria kratšie kúpele a použitie studenej namiesto horúcej vody na sprchu alebo kúpanie.

 

Hydratácia pleti

 

Vonkajšia hydratácia pleti

Hydratácia by mala byť pravidelnou súčasťou vášho denného režimu starostlivosti o pleť. Veľmi rozhodujúce je to, aký máte typ pleti.

 

Mastná pleť

Ak máte mastnú pleť, neodporúča sa úplne dištancovať od hydratačnej kozmetiky, len by ste mali zvoliť produkt, ktorý je založený na vode. Hydratačný prípravok na vodnej báze je najbežnejším typom, ktorý sa dnes na trhu nachádza. Tieto zvlhčovače pokožky uvádzajú vodu ako svoju hlavnú zložku a často obsahujú aktívne látky, ako je kyselina hyalurónová, aby sa zlepšili vlastnosti viazania vody.

Kyselina hyalurónová je veľká molekula podobná cukru, ktorá sa nachádza takmer v každom tkanive vášho tela. Táto kyselina sa považuje za akýsi elixír mladosti. Vaša pleť sa bude javiť živšia, plnšia a zmierni sa aj vznik vrások.

 

Zmiešaná a normálna pleť

Suchý olej je tou správnou voľbou, ak chcete ľahké ošetrenie a hydratáciu. Nezabudnite sa vyhýbať produktom, ktoré používajú minerálne vosky, minerálne oleje alebo iné prísady. Tieto zložky zachytávajú pot a zapríčiňujú upchávanie pórov. Dôsledkom toho sa na pleti usadzujú baktérie spôsobujúce akné.

 

Suchá pleť

Najdôležitejšia vec, ktorú treba brať do úvahy pri výbere vhodnej hydratácie pre suchú pokožku, je stupeň suchosti. Čím je zvlhčovač hustejší, tým viac hydratačných prvkov obsahuje. Gél je najľahší prípravok, nasledujú séra, oleje na pleť a potom bohatý krém, ktorý poskytuje najvyššiu dávku hydratácie.

 

Neviete, aký máte typ pleti? Zistite to v našom článku „Ako zistiť typ svojej pleti jednoducho a rýchlo?

 

Ak vaša pleť volá o pomoc, môžete využiť tiež jednoduché suroviny, ktoré nájdete v kuchyni. Monika Steinbergerová pre hydratáciu pokožky odporúča napríklad tieto:

  • uhorka 
  • melón 
  • avokádo
  • aloe vera
  • medová maska

 

Potraviny a nápoje na optimálnu hydratáciu

Voda je najlepšou voľbou pre vnútornú hydratáciu. Ak nie ste fanúšikom čistej vody, bylinné čaje alebo sýtená voda sú skvelou alternatívou. Do vody môžete pridať aj citrón, mätu alebo uhorky, aby ste získali zaujímavejšiu chuť. Iné nápoje, ako napríklad džús a športové nápoje, vám pomôžu zostať hydratované, ale môžu do vašej stravy pridať ďalšie kalórie, čo môže viesť k nárastu hmotnosti.

 

Pitie vody

 

Káva a alkohol majú výrazný dehydratačný účinok na vaše telo a môžu ovplyvniť vzhľad vašej pokožky. Pitie pohárika H2O po každom pohári kávy alebo alkoholu môže pomôcť vyrovnať hladinu tekutín a zaistiť dobrú hydratáciu.

Okrem tekutín, ktoré pijeme, získavame tiež veľa hydratácie z potravín, ktoré jeme. Potraviny rastlinného pôvodu, ako je ovocie a zelenina, sa zväčša skladajú z vody. Zameraním na stravovanie prevažne z rastlín budete pomáhať predchádzať predčasnému starnutiu podporovaním hydratácie. Potraviny bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ako sú vlašské orechy, ľan, losos a olivový olej, môžu pomôcť pokožke zostať hydratovane.

 

Benefity pitia tekutín

  1. Umožnite svojmu telu pracovať efektívne
    Prvým dôvodom, ktorý vysvetľuje, prečo musíte piť vodu, je to, že bez vody nemôžete žiť, ani vaše telo nevie efektívne pracovať. Preto, aby sa zabezpečilo správne fungovanie vášho tela, musíte vypiť denne aspoň 1 až 2 litre vody. Príjem vody zabezpečí prietok krvi a kyslík v mozgu dokáže tiež pomôcť pri udržiavaní funkcie pamäti.
     
  2. Pitie vody zlepšuje zdravie a krásu kože
    Pokožka obsahuje veľa vody, slúži ako bariéra, ktorá zabraňuje strate príliš veľkého množstva tekutín. Keď je hydratácia pleti zanedbávaná, stáva sa zraniteľnejšou. Koža môže trpieť problémami, ako je psoriáza či ekzém, a dokonca je vysoká pravdepodobnosť tvorenia skorších vrások. Dobre hydratovaná pokožka je naopak pružná, zdravá a mladistvá!
     
  3. Pitie čistej vody prepojené so štíhlou postavou?
    Pokiaľ pri svojej strave nahradíte sladké nápoje, budete konzumovať menej kalórii. Urobíte dobre nielen pre svoju postavu, ale aj pre svoje všeobecné zdravie. Sladké nápoje môžu viesť vaše telo k rôznym komplikáciám, ako sú srdcové choroby, cukrovka a dokonca aj predčasná smrť. Pravidelný príjem vody pomôže zlepšiť metabolizmus a súčasne pomôže tráviacemu systému. Vypitie pohára vody pred jedlom dokáže urobiť hotové zázraky!
     
  4. Zlepšenie dýchania
    Ak nebudete piť dostatok vody, riskujete rôzne problémy s dýchaním. Hlien v našich dýchacích cestách sa stáva hustým, lepkavým a čírejším, čo vedie k zhoršeniu astmy, pretože nepijeme dostatok vody na to, aby sme ju riedili. Medzitým sa naše priedušky, nosové priechody a pľúca spoliehajú na vodu, aby sa udržali vlhké. Ak nebudeme piť dostatok vody, telo produkuje viac histamínu, čo môže vyvolať rôzne alergie.
     
  5. Koncentrácia
    Keď nemáme dostatok vody v tele – mozog zápasí. Nedokážeme sa sústrediť. Máme problém s pamäťou. Nedostatočný pitný režim zapríčiní aj duševné (úzkostné) stavy. Tieto problémy sú spojené najmä s nedostatočnou hydratáciou.

 

CELKOVÉ ZDRAVIE

Ochorenia ako horúčka, vracanie, hnačka, infekcie močového mechúra a kamene močových ciest vyžadujú, aby postihnuté osoby pily viac vody, ako je obvyklé. Pri ochoreniach telo vylučuje omnoho viac vody.

 

Rutina pitia 

  • Kúpte si dobrú opakovateľne použiteľnú fľašu.
  • Po celý deň ju majte stále pri sebe.
  • Piť by ste mali v malých množstvách, nie naraz a veľa.

Spočiatku sa to môže zdať čudné alebo dokonca namáhavé, ale po chvíli nad tým nebudete ani uvažovať. Čo si však všimnete, že ste energickejší a pozitívnejší.

Pitný režim

 

Pozor na opačný extrém: Nadmerný pitný režim

Ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať a platí to aj pre pitný režim. Snažte se preto udržovať balanc mezi správnou hydratáciou a nadmerným pitím vody. Počúvajte svoje telo a pokúste sa nájsť optimálne množstvo vody, ktoré potrebujete denne prijať. Pokiaľ to budete s pitím vody preháňať, v niektorých prípadoch totiž môžete skĺznuť až k takzvanému aquaholizmu – teda závislosti na pitie veľkého množstva vody. Pite preto dostatočne, ale zároveň sa snažte vyhnúť extrému.

 

Skontrolujte sa

Ak máte obavy, že by ste mohli byť dehydratovaný, môžete vykonať jednoduchý test na kontrolu. Jemne pritlačte k sebe kožu na ruke a sledujte, čo sa s ňou stane. Ak sa vaša pokožka vráti hneď naspäť, úroveň hydratácie je pravdepodobne v poriadku. Ak sa však nevráti hneď, ale namiesto toho sa bude vracať pomalšie, mohlo by to byť známkou miernej až ťažkej dehydratácie.

 

Pitný režim je najúčinnejším spôsobom na udržanie dobrého zdravia

Pamätajte, že pokožka zostáva hydratovaná rôznymi spôsobmi. Pokúste sa preto pracovať s vyššie uvedenými tipmi a trikmi pre žiarivú, plnú a žiariacu zdravú pokožku. Zároveň však nezabúdajte, že na celkový vzhľad pleti má vplyv viacero faktorov. Podľa kozmetičky Moniky Steinbergerovej hrajú veľkú úlohu hlavne nasledujúce:

  • znečistené ovzdušie,
  • poveternostné podmienky,
  • klimatizácia,
  • fajčenie,
  • nevhodné kozmetické prípravky,
  • stres a vyčerpanie,
  • špeciálne lieky,
  • konzumácia kávy, čaju,
  • chlór alebo morská voda.

 

Hydratácia je však dôležitá aj preto, aby ste zabránili vzniku rôznych ochorení. Moč by mal byť v ideálnom prípade bezfarebný alebo svetlo žltý. Ak nie je, mal by sa zvýšiť príjem vody. Pri každom jedle a medzi jedlami tiež pite vodu alebo akékoľvek iné nízkokalorické nápoje. Niekedy je smäd zamieňaný s pocitom hladu. Mať dostatok vody v pravidelných intervaloch je najúčinnejším spôsobom na udržanie dobrého zdravia.

Vždy pamätajte, že zdravé telo znamená šťastný život!

Na zdravie!

 


Ďalší článok