RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

1 Apr 2020 | Nikola Nečedová

Vytláčanie vyrážok: Prečo držať ruky preč od pupienkov?

Vytláčanie vyrážok: Prečo držať ruky preč od pupienkov?

Pupienok vzniká, keď sa póry na pokožke upchávajú. Najčastejšie sa vyskytuje v období puberty, kedy hormóny spôsobujú nadmernú tvorbu mazu. Akné sa však nevyhýba ani ľuďom v staršom veku. S týmto problémom si skrátka prešiel alebo len prejde skoro každý. Prečítajte si, prečo sa vytláčanie vyrážok neodporúča, ako sa starať o pleť posiatu pupienkami a ako na čistenie pleti bez vytláčania.

Naša koža je najviditeľnejším odrazom toho, čo sa deje v našom tele. Ľudia prirovnávajú zdravú pokožku ku kráse. Pleť musí mať však viac ako len dobrý vzhľad. Nechajte ju zažiariť so správnymi technikami, dobrým jedlom a dostatkom pohybu.

 

Vytláčanie vyrážok nie je problémom len u pubertálnej pleti.

 

Akné netrápi len problematickú pleť

Na čele, nose a brade je veľa žliaz produkujúcich maz. Táto oblasť, zvaná ako T-zóna, je miestom, kde je človek najviac náchylný na vyrážky. Problematická pleť nie je jediná, ktorú akné trápi, tento problém postihuje všetky typy pleti.

 

Čo sú čierne bodky a ako vznikajú

Aby to bolo teda presnejšie – čierne bodky, zvané aj komedóny, sú usadené nečistoty, ktoré ľahko vznikajú hlavne vtedy, keď o pleť nie je pravidelne postarané.

Problémom však môže byť aj nekvalitná kozmetika na problematickú pleť – tým, že si budeme pleť čistiť dráždivými prípravkami, situácií nepomôžeme. Vysušená pleť iba podporí tvorbu nadbytočného mazu, čo zase podporí upchávanie pórov, takže opäť tvorbu čiernych bodiek.

Na upchávanie pórov nemá zásluhu len produkcia mazových žliaz, ale aj znečistené ovzdušie a nesprávna hygiena.

 

Ako vyrážky odstraňovať?

Ideálne vôbec! Vytláčanie čiernych bodiek a pupienkov sa neodporúča. Nepokúšajte sa vyrážky, ktoré vám práve vyskočili, tlačiť. Môžete tak učiniť vtedy, pokiaľ vidíte bielu hlavičku, ktorá je známkou zrelého pupienka. Pravdaže aj v tomto prípade si dávajte pozor, predovšetkým na spôsob vytláčania a potom na to, aby sa vytlačený pupienok nedostal na pokožku niekam inam, kde znovu môže preniesť infekciu do zdravého póru a znovu sa zakoreniť.

 

Tip: Namiesto vytláčania vyrážok skúste radšej siahnuť po kvalitnom make-upe. Aký vybrať? Objavte našich Top 5 miláčikov Medzi MAKE-UPMI!

 

Make-up je nepostrádateľným pomocníkom proti vyrážkam.

 

Čo je horšie ako vytláčanie čiernych bodiek z tváre? Prepichovanie vyrážok!

Ďalším zlozvykom ľudí je prepichovanie vyrážok. Už ste to niekde videli? Ako môžete prepichovať vyrážku, zatláčať „to“, čo chce a musí ísť von?  To je úplný nezmysel. Práve podobranie vyrážky a vytláčanie smerom von je jediným správnym postupom, ako sa akné zbaviť.

Väčšina ľudí argumentuje prepichovanie vyrážok s tým, že sa o všetko postará sterilizovaná ihla nad plameňom a tampón, namočený v liehu. Nie je to pravda. Ihla je naozaj veľmi nešikovná. Skúste v nasledujúcich dňoch radšej sebaovládanie, svoju pevnú vôľu, na ako dlho vydržíte nevytláčať a neprepichovať svojho nepekného kamaráta. Pokiaľ budete vyrážky nešikovne uchopovať, môže sa stať, že ich naopak ešte viac zatlačíte do hĺbky pokožky, kde sa natrvalo zakorenia, a budú sa postupne vracať a vracať, čo by ste rozhodne nemali chcieť. Nevytvárajte si svojim nešetrným zaobchádzaním zbytočne ďalšie a ďalšie zápaly.

 

Banner, kvalitné krémy

 

Niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu predchádzať vzniku vyrážok

  • S vyrážkami na nose, prípadne na iných oblastiach tváre, pomáha bojovať Niacinamid. Ide o vitamín rozpustný vo vode, ktorý má protizápalové účinky. Pleti ho môžete dodať napríklad používaním séra Extra 15% Niacinamide od Makeup Revolution. Tento produkt dokáže tvár udržať hydratovanú, peknú a zdravú. Skvelým pomocníkom je tiež Allantoin, ktorý sa v kozmetike využíva pre svoje regeneračné účinky. Pamätajte, že čím skôr začnete liečiť vyvijajúci pupienok, tým skôr sa uzdraví.
  • Tvár si umývajte dvakrát denne vlažnou vodou a špeciálnym mydlom vyrobeným pre ľudí s akné. Pleť masírujte jemnými krúživými pohybmi, nikdy ju však nedrhnite. Príliš drsné umývanie môže spôsobiť podráždenie pokožky. Po dôkladnom očistení aplikujte upokojujúci krém.
  • Nedotýkajte sa tváre prstami, ani o ňu neopierajte predmety. Pokiaľ už idete do pleti zasahovať – nezabúdajte na čisté ruky! Či už si na pleť nanášate krém alebo make-up.
  • Ak nosíte okuliare – dbajte na ich čistotu. Znížite tým vytváranie kožných vyrážok. 
  • Telefón je jedným z najväčších prenášačov baktérií. Pri telefonovaní si preto postrážte, nech ho moc neprikladáte k pleti.

Kvalitná pleťová maska zbaví pleť prebytočných olejov.

8 hlavných pravidiel!

  1. Správne a pravidelné čistenie pleti – nikdy sa nezabudnite odlíčiť a použiť čistiaci výrobok, ktorý je vhodný pre váš typ pleti.
  2. Nedotýkajte sa pleti – na rukách sa nachádza obrovské množstvo baktérií. Pokiaľ sa neustále chytáte svojej tváre, zvyšujete riziko infekcie.
  3. Vhodné sú tonika bez obsahu alkoholu pre zníženie lesku, mastnoty a stiahnutie pórov.
  4. Používajte produkty so zinkom (pomáha regulovať produkciu oleja a mazu).
  5. Vyhýbajte sa konzumácií alkoholu.
  6. Zmeňte váš životný štýl a stravu. Vzhľad vašej pleti môže ovplyvniť nezdravá strava s nedostatkom vitamínov, rovnako ako fajčenie a stres. Ak si myslíte, že vám k zmene životného štýlu chýba dostatok vôle, môže vám pomôcť osvedčené výživové poradenstvo.
  7. Používajte kvalitné pleťové masky – s ich pomocou zbavíte pleť prebytočných olejov, ale tiež mastnoty a zrohovatených odumretých kožných buniek.
  8. Dbajte na to, aby ste prijali dostatok tekutín a doprajte si zdravé stravovanie.

Ďalší článok