RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

10 Mar 2021 | B Zemkova

Šípkový olej je poklad na pleť, telo aj vlasy. Objavte jeho účinky!

Šípkový olej je poklad na pleť, telo aj vlasy. Objavte jeho účinky!

Ak ste naozaj verná fanúšička skrášľujúcej kozmetiky a musíte otestovať doslova „na vlastnej koži“ každý beauty trend, tak ste určite postrehli humbuk, ktorý spôsobil práve šípkový olej.

Pokusy o dosiahnutie dokonale vyhladenej pokožky, zredukovanie vrások či zdravé a husté vlasy sa zrazu s týmto zázrakom zo šípkových jadier, zdajú o čosi reálnejšie. Účinky šípkového oleja na zdravie a krásu poznali už naši predkovia a my sme tu dnes s článkom, ktorý úprimne zhodnotí benefity, ktoré šípkový olej pri pravidelnom používaní ponúka.

 

Šípky, šípkový olej

 

Ide len o marketingový trhák alebo je šípkový olej naozaj kozmetický „svätý grál“?

Popularita šípkového oleja rýchlo vzrástla najmä potom, čo modelka Victoria's Secret Miranda Kerr prezradila, že pravidelne používa šípkový olej na tvár a za porcelánový vzhľad jej pleti môže práve on.

Mnohé ďalšie vyhlásenia známych celebrít prispeli k zvýšenému dopytu po sérach, krémoch či maskách s obsahom tejto sýto-červenej vitaminovej bomby. Avšak, rovnako ako u väčšiny iných kozmetických prípravkoch na trhu, je dôležité pozorne čítať príbalové informácie a zoznam ingrediencií, aby sme sa vyhli možnej alergickej reakcií. I keď sa šípkový olej používa v rôznych kozmetických procedúrach, nezabúdajte, že nič nenahradí čistý olej, ktorý je lisovaný za studena. 

Vedeli ste, že: K svojim prírodným obľúbencom ho radí taktiež známa herečka Gwyneth Paltrow či vojvodkyňa z Cambrigea, Kate Middletone. Vravíme si, že, keď šípkový olej na tvár používajú vo svojich každodenných rituáloch starostlivosti o pleť tak úžasne vyzerajúce dámy, musí na tom niečo byť!

 

Šípky, šípkový olej

 

Fantastický liek, ktorý nájdeme v prírode!

Šípky sú úžasným prírodným liekom na množstvo zdravotných neduhov, a to práve vďaka obsahu cenných vitamínov a minerálov. Obsahujú najmä vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú. Nájdeme v nich aj pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík, vápnik a horčík. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy.

 

Prečo sú šípky úžasné pre naše telo? 

Vnútorné použitie: 

  • Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami.
  • Posilňujú imunitu, prečisťujú obličky, močové cesty a zbavujú nás únavy. 
  • Skvele dopĺňajú náš organizmus vitamínom C v zimných mesiacoch.
  • Antioxidačné vlastnosti, pôsobia dokonca aj protirakovinovo. 
  • Horčík, ktorý šípky obsahujú nám pomáha zachovať harmóniu tela aj mysle
  • Podporujú lepší spánok a zabezpečujú celkovú dennú energiu a vitalitu.

 

Šípkový olej

 

Šípkový olej na tvár aj vlasy

Bolo by hriechom nevyužiť toľko pozitívnych účinkov, ktoré šípky majú pri vnútornom použití aj na pleť, však? Navyše obsah vitamínu A a antioxidantov robí zo šípok skvelú ingredienciu v domácej kozmetike.

 

Poteší sa mu pleť, pokožka i vlasy!

Vonkajšie použitie: 

  • Množstvo vitamínu C a magnézia, ktoré šípky obsahujú, zlepšuje funkciu kapilár v koži, urýchľuje hojenie, osviežuje, čistí pleť a pôsobí proti tvorbe vrások. Navyše podporuje rast vlasov a nechtov.
  • Vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, najmä omega-3 (kyselina linolenová) a omega-6 (kyselina linolová), môže šípkový olej účinne zjemniť pokožku a zlepšiť funkciu bariéry pokožky.
  • Zo šípok si môžete vyrobiť vlastný domáci šípkový olej, ktorý výborne lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pleť. Pomáha tiež pri problémoch s akné a hovorí sa, že rovnako dobre funguje šípkový olej na jazvy.

 

Odhalili sme tajomstvo, ako sa zbaviť jaziev po akné raz a navždy!

 

Pozor, šípky po prvých mrazoch už nezbierajte

Najlepšími mesiacmi na zber sú samozrejme september, október a začiatok novembra. Šípky po prvých mrazoch strácajú cenné živiny, preto je dôležité šípky zbierať zrelé. Spravidla zbierame zrelé plody, ktoré majú oranžovú až tmavočervenú farbu a priam vás lákajú, aby ste ich odtrhli. 

Takéto šípky sú nabité všetkými prospešnými látkami, to sa po prvých mrazoch mení a na svojej liečivej sile postupne strácajú. Počkajte, preto na suché a slnečné počasie, začiatkom jesene, vtedy majú šípky optimálny obsah všetkých vitamínov. 

Traduje sa, že tri šípky obsahujú toľko vitamínu C ako jeden veľký šťavnatý pomaranč.

 

Šípkový olej na pleť, domáca receptúra:

  • Usušené šípky rozdrvte a zmiešajte s jojobovým alebo slnečnicovým olejom (z lekárne) v pomere 1:1.
  • Nechajte spolu lúhovať v sklenej nádobe po dobu 4–6 týždňov. 
  • Keď sa olej sfarbí do jantárová, odstráňte drvené šípky a olej preceďte do tmavej sklenenej fľaštičky (najlepšie s pipetou). Tmavá fľaštička neprepustí žiadne svetlo, vďaka čomu olej nezoxiduje a vydrží tak po celý rok.
  • Domáci šípkový olej je na svete!

TIP: Domáci šípkový olej môžete pridať do obľúbeného nočného krému. 

 

Krémy na tvár banner

 

Šípkový olej v kozmetike

Výroba domáceho oleja síce nie je náročná, ale vyžaduje si dávku trpezlivosti. V prípade, že sa vám nechce čakať alebo ste prepásli obdobie zberu nezúfajte, v drogériách či na kozmetických e-shopoch nájdete rovnako výborný šípkový olej alebo kvalitné produkty s jeho obsahom. 

Samotný čistý olejový extrakt sa hodí, najmä pri liečbe drobných raniek či popálenín, na rast vlasov a nechtov, ale výborne tiež funguje šípkový olej na pigmentové škvrny. V iných produktoch vyhovuje najmä tým, ktorí sa vyhýbajú olejovej konzistencií a dávajú prednosť séram, ktoré sa ľahšie vstrebávajú do pokožky a nezanechávajú mastný film.

 

 

Účinky šípkového oleja na pokožku

  • Šípkový olej obsahuje vysoké koncentrácie vitamínov, vďaka ktorým je známy svojimi výnimočnými regeneračnými a liečivými vlastnosťami. 
  • Šípkový olej je bohatý na vitamín C a pomáha tak pleť rozjasniť. Rovnako sa mu darí znižovať výskyt hyperpigmentácie, čiže výborne funguje šípkový olej na pigmentové škvrny.
  • Vitamín A, ktorý je obsiahnutý v šípkovom oleji, je potrebný aj pri obnove buniek a pomáha k prirodzenému nárastu kolagénu a elastínu v tkanivách. Výskumy ukazujú, že už po ôsmich týždňoch šípkový olej vedie k výraznému zlepšeniu vrások a stavu elasticity pokožky.
  • Pravidelné používanie šípkového oleja sa odporúča aj pri psoriáze a rade iných kožných ekzémov. Rovnako skvelý je šípkový olej na jazvy. Okrem toho, chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.

 

Vieme ako sa stať cez noc krásnou, stačí použiť med!

 

Šípkový olej

 

Ako používať šípkový olej

Šípkový olej na tvár sa môže nanášať priamo na pokožku alebo sa môže používať ako nosný olej pre iné, silnejšie oleje na pleť. Aj keď je šípkový olej formulovaný do mnohých produktov starostlivosti o pleť, najčastejšie sa dá nájsť v čistej podobe, ktorá sa aplikuje priamo na pokožku. Tento olej by mal byť vždy balený v tmavo-sfarbenej fľaši, aby bol chránený pred UV žiarením, ktoré by mohlo znížiť výslednú účinnosť produktu a znehodnotiť prípravok samotný.

 

Šípkový olej na pleť

Môže sa použiť až dvakrát denne, ráno a večer. Najpopulárnejší spôsob použitia tohto oleja je aplikáciou priamo na pokožku alebo pridaním do obľúbeného hydratačného krému. Používanie šípkového oleja dvakrát denne je spoľahlivým spôsobom, ako udržať pokožku žiarivú a chránenú! :)

 

Ráno

Používanie šípkového oleja ráno umožní vašej pokožke naplno využívať ochrannú funkciu tohto oleja, vďaka antioxidantom bude vaša pleť chránená počas celého dňa proti  pôsobeniu voľných radikálov v ovzduší.

 

Večer

Používanie šípkového oleja počas nočného kozmetického režimu je bezpečný spôsob, ako zaistiť výživu a regeneráciu.

 

Koľko oleja použiť?

Tajomstvo používania šípkového oleja spočíva v tom, že menej je viac. Ak vám na pokožke zostanú mastné zvyšky, pravdepodobne aplikujete príliš veľa oleja. Postačia naozaj len 2–3 kvapky, ktoré si zohrejte medzi končekmi prstov a vmasírujte do vyčistenej pleti, krku a dekoltu.

 

Šípkový olej použitie

 

Vedľajšie účinky šípkového oleja

Šípkový olej nemá žiadne známe vedľajšie účinky a je všeobecne bezpečný pre všetky typy pleti. Pred pridaním nového produktu do dennej rutiny by sa však mal vždy vykonať 24 hodinový test, kedy na zápästie aplikujete menšie množstvo prípravku a uistíte sa, že vám po dobu nasledujúcich 24 hodín nespôsobí alergickú reakciu.

 

Veríme, že sa nám podarilo zhrnúť všetky významné benefity tohto prírodného liečiva a keď budete najbližšie rozširovať rebríček obľúbených skin-care produktov,  nájde si medzi nimi miesto aj šípkový olej. :)

 

Autor: Lenka Jančulová


Ďalší článok