RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

22 Dec 2020 | Nikola Nečedová

Jazvy po akné: Ako sa ich zbaviť raz a navždy?

Jazvy po akné: Ako sa ich zbaviť raz a navždy?

Život s akné je doslova začarovaný kruh, z ktorého niet a niet úniku. Bohužiaľ, tomu neprispieva ani fakt, že, tento cyklus trvá častokrát dlhšie, akoby sme sami chceli. V momente, keď sa nám konečne podarí nad akné zvíťaziť prichádza ďalšia neľahká úloha. 

Ako sa zbaviť jaziev po akné a zmierniť výsledok už napáchaných škôd? Ak ide o problém estetický, jazvy sú nepekné, hambíme sa za ne a strpčujú nám život, je načase s tým niečo urobiť. 

Síce sa nám zatiaľ nepodarilo vynájsť zázračný krém na jazvy po akné, kedy by všetky nedokonalosti zmizli mávnutím prútika, ale vieme, že kombináciou tých správnych liečebných metód vytúžené výsledky nenechajú na seba dlho čakať.

Okrem profesionálnych tipov, čo na jazvy po akné funguje najlepšie, vám ponúkneme plno ďalších praktických rád, dokonca vám ukážeme účinné recepty, z ktorých si môžete vybrať vlastného favorita. Taktiež vám predstavíme moderné vyplnenie jaziev po akné, a to úplne bez bolesti, máte sa načo tešiť!

 

Jazvy po akné

 

Ako sa zbaviť jaziev po akné

Jazva je prirodzený výsledok hojenia kože. Hneď v úvode je potrebné objasniť, že za tvorbu týchto nepríjemností si bohužiaľ vo väčšine prípadov môžeme sami. Netrpezlivým vytláčaním vyrážok, najmä ak ešte nedozreli, poškodzujeme drobné cievky, žľazy a tkanivo okolo vyrážky. To môže zapríčiniť zhoršenie prejavov akné a zvýšenie rizika následného vzniku jaziev.

Profesionálny tip:

Pokúste sa odolať pokušeniu zasahovať do komedonov, bielych bodiek a iných vyrážok či už prstami alebo akýmikoľvek inými pomôckami. Jazvy po vyrážkach sú obzvlášť nepríjemné! Miesta, do ktorých nebudete nijako zasahovať ostanú s veľkou pravdepodobnosťou bez očividných následkov. 

Objavte užitočné rady, ako sa úspešne vyhnúť tvorbe akné v oblasti T-zóny!

 

Jazvy po akné

 

Typy jaziev po akné 

Jazvy po akné sa môžu líšiť svojim vzhľadom i správaním. Na to, aby sme ich mohli adekvátne liečiť, je potrebné ich najskôr správne rozpoznať.

Poškodené podkožné tkanivo sa u každého jedinca regeneruje individuálne, v závislosti od veku, životosprávy či celkovej starostlivosti o pleť atď. Zjazvené tkanivo sa nemusí regenerovať do pôvodného stavu ani po rokoch, a to hneď z niekoľkých dôvodov.

  • Je vedecky dokázané, že v zjazvenom tkanive je prítomných menej elastických vlákien, nastáva tzv. Kolagénový deficit, preto sa nám pokožka v týchto miestach na pohľad i na dotyk môže zdať hrubšia. 
  • Obmedzený krvný obeh a nemožnosť udržať potrebnú mieru hydratácie v zjazvenom tkanive, zapríčiňuje rýchle vysušenie postihnutých miest.

Poznáme niekoľko rôznych typov jaziev po akné. Nasledujúce tri typy sa bežne vyskytujú u ľudí, ktorí akné nedávno prekonali.

 

Atrofické jazvy alebo "ice pick scars"

V angličtine sa tento typ jaziev po akné nazýva veľmi príznačne –⁠ „ice pick scars“, čo je vzhľadom k ich charakteristickému výzoru veľmi relevantné pomenovanie. Na prvý pohľad sa totiž javia ako drobné jamky alebo malé priehlbinky spôsobené ostrou špičkou.

Príčina vzniku týchto jaziev je najmä, keď sa rana nehojí správne alebo, keď sa v nej vytvorí príliš málo väzivového tkaniva (kolagénu). V mieste rany sa koža mierne, avšak viditeľne prepadne, a tak vytvorí jamku.

Profesionálny tip:

Pravidelná hydratácia zaistí lepšie hojenie atrofických jaziev a výživou okolitých tkanív sa vzhľad jazvy tkaniva ešte viac zlepší. Vhodná je možná korekcia aplikovaním výplňového materiálu, používajú sa prípravky na báze kolagénu, ktoré sa ako injekčné implantáty vpravujú do jaziev.

 

Hypertrofické jazvy

Hypertrofické jazvy možno identifikovať opäť pomerne jednoducho, vďaka ich ojedinelému vzhľadu. V mieste, kde sa nachádzalo kedysi akné alebo spleť viacerých zapálených vyrážok sa teraz v procese hojenia, vytvára oveľa hrubšie a štruktúrou odlišné podkožné tkanivo. Zjazvené tkanivo je v závere hojenia hrubšie ako zvyšok pokožky, na pohmat je tvrdé a vyznačuje sa aj začervenaním.

Takáto jazva bohužiaľ vo väčšine prípadov nemá tendenciu zblednúť a klesnúť na úroveň okolitej kože ani po dlhšom čase. V jazve možno dlhodobo pociťovať bolesť, pálenie či dokonca svrbenie.  

 

Keloidné jazvy

V princípe ide o typ jazvy z druhého bodu, s tým rozdielom, že takáto hypertrofická jazva sa rozširuje aj do ďalších oblastí kože, kedy sa takáto rozrastená forma jazvy nazýva keloid. 

Keloidné jazvy sú vyvýšené a najprv majú červenofialovú farbu, ktorá časom vybledne. Tento typ jaziev vzniká po akné iba ojedinelo, častejšie sú keloidné jazvy spájané s hojením popálenej kože.

Pamätajte, žiadna liečba jaziev by nemala začať skôr, ako je akné úplne vyliečené. V prípade, že vás stále lokálne trápia vyrážky, navštívte dermatológa.

 Prečo vyrážky na brade signalizujú problém? Vieme, na čo si dať pozor! 

 

Ako sa zbaviť jaziev po akné domácou starostlivosťou?

Domáca starostlivosť o jazvy po akné prináša vytúžené výsledky, ale vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti a vytrvalosti. Zlá správa je, že jazvy po akné bohužiaľ nie je možné úplne odstrániť, ale je možné ich výrazne obmedziť, aby boli oveľa menej viditeľné. Existuje tiež šanca, že sa stav vašej pokožky po rokoch sám zlepší.

 

Kyseliny na jazvy

 

AHA a BHA kyseliny

Tieto kyseliny sú skutočne vďačným pomocníkom a nemali by chýbať v žiadnej rutinnej starostlivosti o pleť. Okrem toho, že napomáhajú v koži budovať kolagén, podporujú aj exfoliáciu a následnú regeneráciu pleti. To môže zlepšiť celkový vzhľad jaziev po akné. 

 

Silikónový gél 

Silikónový gél je považovaný za najlepší krém na jazvy po akné, je polopriepustný, dokáže účinne udržiavať pleť hydratovanú, ale zároveň nezabraňuje prístupu kyslíka a ľahko sa vpije do pokožky. Hydratácia a prísun kyslíka sú základom efektívnej liečby jaziev. Silikónové gély tiež zvyšujú prudukciu kolagénu, a tak vylepšujú vzhľad nových, ale i starých jaziev.

 

Séra s vitamínmi, najmä C a E

Séra s obsahom vitamínu C celkovo rozjasnia pleť a napomôžu zosvetliť tmavšie škvrny na koži vzniknuté v dôsledku zápalu pleti v okolí jaziev. Vitamín E zase pôsobí antioxidačne a podporuje hojenie a regeneráciu pleti, napomáha tiež obnove kožnej bariéry a vďaka aktivácii hojivých procesov zlepšuje vzhľad jaziev. Pre efektívnu redukciu hlbších jaziev voľte sérum s najvyššou koncentráciou týchto vitamínov.

 

Profesionálny tip:

Pre minimalizáciu jaziev je vhodná tlaková masáž, ktorú vykonávajte aspoň trikrát denne vždy po dobu niekoľkých minút. Použite silikónový gél na jazvy s obsahom vitamínu E pre správnu regeneráciu pleti.

 

Séra na jazvy

 

Moderné metódy liečby jaziev

Ak sa rozhodnete jazvy liečiť, máte niekoľko možností. V prípade, že ste netrpezlivejšia povaha a zvažujete radikálnejšiu formu liečby, všetky zákroky vopred konzultujte s kožným lekárom. Voľba zvoleného postupu by sa mala odvíjať od povahy, veľkosti a tvaru jazvy po akné.

 

Injekčná aplikácia liečiv – kortikoidov

Injekčná aplikácia kortikoidov je zavádzaná priamo do jazvy, jazva sa tak dostáva do úrovne kože a ustupuje začervenanie. Vyplnenie jaziev po akné je v súčasnosti veľmi populárna forma liečby. Aplikácia krému na znecitlivenie navyše zabezpečí úplnú bezbolestnosť a zákrok vás nebude stáť celý majetok. Táto liečba bohužiaľ nie je vhodná pre každý typ jazvy, o adekvátnej liečbe vždy rozhoduje lekár!

 

Liecba jazev po akne

 

Laserová metóda

Jazvy po akné je možné zbrúsiť pomocou frakčného CO2 lasera, ktorým sa zbrúsi kožný povrch a tým sa jazva postupne zarovnáva do úrovne okolitej kože. Povrch kože sa pri tomto ošetrení deštruuje, spáli. Dochádza k zmenám v koži, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sa tepelne zničili staré pevné väzby v jazve , aby sa jazva dostala na úroveň okolitej kože a, aby sa podporila tvorba nového pevného kolagénu. 

Nevýhodou je najmä to, že takéto ošetrenie je nutné absolvovať opakovane. U väčšiny pacientov je nutné absolvovať 2–⁠4 ošetrenia v odstupe cca 4 týždňov.

 

Mikroihly

Hoci sú dostupné aj derma-valčeky na domáce použitie, najlepšie a najbezpečnejšie zákroky s aplikáciou mikroihiel vám vždy vykoná dermatológ alebo kozmetický salón. Predídete tak riziku ďalšieho poranenia kože.

Ihličky prepichujú hornú vrstvu kože, ktorá potom vyšle signál, že je narušená a musí byť opravená. Pleť reaguje zvýšenou produkciou kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej. Už krátko po zákroku sa pleť môže javiť pevnejšia, mladšia a sviežejšia.

Inovatívnu metódu ošetrenia kože okomentoval aj Harvardský inštitút zameraný na zdravý životný štýl!

 

Dermaroller na jazvy

 

Na záver pár babských rád

Je nutné si uvedomiť, že ak sa chcete zbaviť jaziev po akné po domácky, ide o beh na dlhšiu trať. Ak sa, teda rozhodnete pokračovať touto cestou, buďte trpezliví a svojej liečbe sa venujte naozaj pravidelne.

 

Med

Vynikajúcim spôsobom, ako účinne bojovať s jazvami je med. Mal by to však byť med kvalitný, najlepšie domáci. Treba ho používať viackrát denne. 

TIP NA RECEPT: V kombinácií s čerstvo mletou škoricou vytvoríte veľmi jednoducho účinný domáci liek na nežiadúce jazvy po akné!

Objavte 5 dôvodov, prečo používať med na tvár!

 

Aloe vera

Je to mierny, ale účinný liek pre jazvy po akné. Znižuje zápal, zabraňuje infekciám a hydratuje pokožku. Odporúča sa používať šťava aloe vera priamo z listu. Aby sa dostavili výsledky, aplikácia je potrebná niekoľkokrát do dňa.

TIP NA RECEPT: Skúste zmiešať šťavu z aloe vera s BIO kokosovým olejom a potierajte jazvy pravidelne, výsledok na seba nenechá dlho čakať. Kokosový olej na jazvy po akné je sám o sebe tiež dobrou voľbou.

 

Nezabúdajme, že zbaviť sa jaziev po akné je v niektorých prípadoch ťažšie, než odstránenie samotného akné. Ale, ako sa hovorí, nič nie je nemožné.

Veríme, že ste si spomedzi množstva alternatív úspešne dokázali vybrať a ste odhodlaní zahájiť boj proti týmto nežiaducim chybičkám krásy. :)

 

Autor: Lenka Jančulová


Ďalší článok