RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

30 Nov 2020 | Nikola Nečedová

Self care & Self love: Aký má vnútorná pohoda vplyv na vašu pleť?

Self care & Self love: Aký má vnútorná pohoda vplyv na vašu pleť?

Bez ohľadu na to, kto ste, koľko máte rokov, v akej životnej fáze sa práve nachádzate alebo, čo tvorí vašu dennú rutinu, je tu jedna vec, ktorú musíte bezpodmienečne zaradiť do svojho života. A to je self love & self care. Pre tých, ktorí sa s týmito anglickými výrazmi stretávajú po prvý raz – pojmy „sebaláska“ a „starostlivosť o seba“ vám určite znejú o niečo familiárnejšie. 

 

Čo si predstaviť pod pojmom self love & self care?

Self love & self care predstavujú v podstate jednoduchý koncept starostlivosti o seba v niekoľkých rovinách, a to konkrétne – fyzickej, psychickej, emocionálnej a spirituálnej rovine. Je to spôsob, ako si nájsť čas na seba, ale i na činnosti, ktoré napĺňajú našu dušu. 

Keď si z času určeného len pre seba vytvoríte prioritu, postupom času sa vám podarí vybudovať stabilnú rutinu a verte, zvyk je železná košeľa! Či pôjde o masáž tváre nefritovým valčekom, hodinu jogy v prírode alebo čítanie knihy, to necháme na vašich preferenciách. Verte, že hneď, ako zbadáte pozitívny dopad na vaše zdravie a fungovanie v každodennom živote, budete ľutovať len jedno, že ste self love & self care koncept nezačali praktizovať skôr!

 

Beauty day

 

Pozor, akné a psychika sú v skutočnosti veľmi úzko prepojené! 

Vaša vnútorná pohoda nemá totiž vplyv len na správne duševné nastavenie a harmonické fungovanie v živote, ale aj na váš zovňajšok! Vedeli ste, že najčastejšie kožné problémy, ako akné a vyrážky sú práve zo stresu? Koža je jednoducho zrkadlom psychickej a fyzickej pohody. Pod stresom telo totiž produkuje látky (hormóny, neuropeptidy a zápalové cytokíny), ktoré ovplyvňujú správanie mazových žliaz, čo môže zhoršiť akné. V dôsledku stresu si navyše niektorí ľudia vyrážky vytláčajú. To môže spustiť šírenie baktérie a príznaky akné sa zhoršia.

Tip: Prečítajte si, prečo sa vytláčanie vyrážok neodporúča, v článku Prečo držať ruky preč od pupienkov?

 

Jade roller

 

Tipy, ako začať praktizovať self love & self care

1) Kvalitná strava

Ruka v ruke so skvalitnením životného štýlu ide nepochybne nutrične vyvážená strava. Väčší dôraz sa v tomto období prikladá pravidelnému príjmu vitamínov a minerálov v, čo možno najprirodzenejšej forme. To zabezpečujú okrem kvalitných potravín tzv. lipozomálne vitamíny a minerály. V krátkosi vysvetlíme v čom sú také výnimočné! 

Lipozomálne prípravky niektorí z vás poznajú skôr z kozmetiky. Drahé séra na pokožku sú často vyrábané práve touto technológiou. Práve lipozomálna forma umožňuje cieliť kozmetickým prípravkom priamo na miesto ktoré potrebujeme revitalizovať. V súčasnosti farmaceutický výskum preniesol tieto poznatky aj pre prípravky na vnútorné použitie. 

Napríklad taký lipozomálny vitamín C má vďaka technológiám použitým na jeho výrobu mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť než bežne dostupné formy vitamínu C. Vaše telo ho tak môže omnoho lepšie využiť! Vitamín C pomáha pri ochrane buniek pred oxidatívnym stresom, prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a taktiež k udržiavaniu normálneho stavu chrupaviek, kostí, ciev, ďasien, zubov a pokožky.*

*Vedecky dokázané tvrdenia Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), povolené Európskou komisiou (EC).

Lipozomálny vitamín C v kombinácií so zinkom a D3 je zas skvelou voľbou pre na podporu imunity a pri boji proti virózam.

 

2) Čas pre seba – pravidelný self care day

Spravte si self care day! Napríklad v prírode s domácim maznáčikom alebo starostlivosťou o váš vzhľad.

 

Procházky v přírodě

 

Čo všetko obnáša správny self-care day“ alebo inak povedané aj beauty day“? 

  • Ráno začnite šálkou teplého čaju a vyskúšajte afirmácie. Rýchlo sa naladíte na pozitívnu frekvenciu a udáte dňu smer, akým chcete, aby sa uberal. Self love je aj o prijímaní a akceptovaní, pozitívnymi afirmáciami voči vašej osobe môžete tento proces ľahko naštartovať! 
  • Aj ďalej držte voľné tempo. Vezmite si podložku na cvičenie a pokračujte ľahkým strečingom alebo jogou, prípadne preťahovanie nahraďte krátkou prechádzkou v prírode. Ranný rituál zakončite výživnými raňajkami. 
  • Deň si vyplňte kreatívnymi činnosťami, napríklad prípravou domáceho peelingu na pery, ktorý hneď môžete otestovať. 
  • Večer si vyhraďte čas na horúci kúpeľ, atmosféru pozdvihnite vonnými sviečkami, tlmeným svetlom a bohatou penou vo vani. Relaxujte a ničím sa nenechajte rušiť!
  • Po horúcom kúpeli treba pokožku adekvátne vyživiť. Nezabúdame ani na vlasy! Na oboje stačí použiť elixír krásy, ktorým je v tomto prípade ricínový olej, veď posúďte sami, že jeho benefity sú skrátka bezkonkurenčné. Odstraňuje toxíny z tela a pokožke dodáva hebkosť a perfektne ju regeneruje, zároveň vynikajúco funguje na suché a rozštiepené končeky vlasov. 
  • Tesne pred spaním vašu pleť potešte hydratačnou maskou a za pomoci jade rollera uvoľnite aj mimické svaly, na ktoré sa častokrát zabúda.

  • Posledným bodom programu je dostatočná dávka spánku.

 

Digitálny detox

 

3) Digitálny detox

Odpojenie od technológií môže mať blahodárne účinky. V dnešnej dobe sme zahltení informáciami a digitálne technológie nás tlačia k multitaskingu. Výsledkom môže byť vyčerpanie a alebo dokonca vyhorenie.

K zvýšeniu pocitov šťastia pritom podľa štúdií stačí len týždeň detoxu od sociálnych médií. Dobrým začiatkom je čiastočný digitálny detox – stačí si určiť niekoľko hodín denne, kedy si od technológií oddýchnete.

 

Tak čo? Vyskúšate naše tipy?


Ďalší článok