RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

4 May 2021 | Lenka Jančulová

Petržlenová vňať nepatrí len do kuchyne: Viete, aké účinky má na pleť?

Petržlenová vňať nepatrí len do kuchyne: Viete, aké účinky má na pleť?

Napriek tomu, že sa petržlenová vňať v dnešnej dobe používa predovšetkým v kuchyni ako prísada, jej história siaha do minulosti, kedy sa petržlenová vňať hojne používala aj na kožné problémy.

Okrem mnohých benefitov, ktoré petržlenová vňať ponúka, akými sú napríklad - pomoc pri tráviacich ťažkostiach, boj proti srdcovým chorobám, boj proti šeroslepote alebo účinná pomoc pri infekciách močového mechúra, táto lahodná zelená prísada skvelo pôsobí aj na pleť.

V dnešnom článku vás presvedčíme, že petržlenová vňať nepatrí len na tanier, ale práve vďaka obrovskému obsahu prospešných látok, stojí za to otestovať jej potenciál aj vo vašej skin-care rutine! :)

 

Petržlenová vňať

 

Petržlenová vňať, účinky na pleť

Petržlenová vňať na tvár? My hovoríme - ÁNO! Je totižto nabitá prospešnými antioxidantmi, vitamínmi (predovšetkým A, C a K), vysokým obsahom minerálov a samozrejme nesmie chýbať chlorofyl a kyselina listová. 

Tieto látky sú v produktoch starostlivosti o pleť veľmi žiadané, avšak ich koncentrácia v kozmetických výrobkoch je len zriedka dostatočne uspokojivá.

 

1) Antioxidanty, bojujú proti poškodeniam pleti

Určite ste už mnohokrát počuli, že prijímanie antioxidantov je pre pokožku neuveriteľne dôležité, ale tušíte prečo?

Vo všeobecnosti možno povedať, že antioxidanty pomáhajú bojovať proti poškodeniu pleti spojenému s vonkajšími faktormi nášho prostredia, ako je napríklad UV žiarenie. Tieto vonkajšie faktory totiž spôsobujú až 80 % predčasného starnutia pleti.

Antioxidanty sú obsiahnuté napríklad v bobuľovom ovocí a listovej zelenine a prirodzene sa vyskytujú aj v pokožke, aj, preto je petržlenová vňať na pleť hotový zázrak!

 

Antioxidanty

 

2) Vitamín A, zlepšuje príznaky akné

Vitamín A je ďalšou obrovskou súčasťou a hlavným dôvodom, prečo petržlenová vňať môže zlepšiť stav pokožky. Je obrovským pomocníkom najmä pri akné, podporuje totižto obnovu pokožky. 

Výskumy ukazujú, že zvýšenie množstva vitamínu A zlepšuje regeneráciu buniek. Rýchla obnova pleti a kožných buniek je dôležitá najmä po rozpuku akné. Nielen, že tak vitamín A pôsobí preventívne proti vzniku aknóznych lézií (pupienkov, chrastičiek), ale urýchľuje vyblednutiu jaziev po akné.

 

Trápi vás hormonálne akné? Toto by ste jesť naozaj nemali...

 

Vitamín A, zlepšuje príznaky akné

 

3) Vitamín C, účinne omladzuje a chráni

Petržlenová vňať obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha pokožke rýchlejšie sa hojiť. Vitamín C taktiež stimuluje produkciu kolagénu, čo je látka, ktorá udržuje pokožku mladú a vitálnu. 

Ak ste si všimli, že sérum vitamínu C rastie na popularite, je to práve kvôli týmto vlastnostiam proti starnutiu a zvýšeným vlastnostiam kolagénu, ktoré ho robia obľúbeným medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií.

 

Vitamín C

 

4) Minerály, zabezpečujú optimálne zdravie pokožky

V petržlenovej vňati je veľa cenných minerálov a napríklad také naparovanie vie pomôcť pri absorbcií všetkých prospešných živín cez bariéru pokožky. Ľudská pokožka miluje minerály a sú nevyhnutné pre jej zdravie.

 

Prečítajte si, prečo je naparovanie pleti také geniálne!

 

Tri ozdravujúce kúry na tvár, ktoré musíte vyskúšať!

 

1) Petržlenová vňať na pigmentové škvrny

Vedeli ste, že petržlenová vňať na pigmentové škvrny funguje absolútne fenomenálne? 

INGREDIENCIE:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 3 dcl vody
  • 3 kvapky čajovníkového oleja 

 

Umytú petržlenovú vňať nakrájajte na menšie kúsky a zalejte vriacou vodou. Odvar nechajte odstáť aspoň na 12 hodín. Následne odvar sceďte, pridajte 3 kvapky čajovníkového oleja, prelejte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke.

Hotový odvar nanášajte na vatový tampón a jemne si ním potierajte problematické miesta. Tento odvar Vás zbaví pigmentových škvŕn, mal by dokonca eliminovať pehy a je známe, že petržlenová vňať na fľaky je tiež vhodnou voľbou. Avšak, priaznivé výsledky tejto kúry z hľadiska časovej náročnosti, môžu trvať o niečo dlhšie. 

PROFESIONÁLNY TIP: V prípade, že vás trápia nepekné pigmentové škvrny a chcete sa ich zbaviť hneď, skúste siahnuť po produktoch kvalitnej kórejskej kozmetiky, výborná je napríklad celosvetovo uznávaná značka LANEIGE, ktorá rýchlo a efektívne zosvetľuje a zjednocuje tón pleti.

2) Čistiaca petržlenová maska

Táto maska z petržlenovej vňate dokonalé tvár prečistí, odstráni čierne bodky, no zároveň výborne detoxikuje a rozjasní vašu pleť.

INGREDIENCIE:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 2 PL jablčného octu
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 ČL medu

Umytú petržlenovú vňať vložte do mixéra, pridajte kyslú smotanu, med, jablčný ocot a dôkladné zmes rozmixujte. Túto masku si potom nanášajte na vyčistenú a osušenú pleť, nechajte pôsobiť 30 minút. 

 

Čistiaca petržlenová maska

 

Následne si tvár opláchnite vlažnou vodou. Pre najlepší výsledok aplikujte túto masku aspoň jeden krát týždenne. Petržlenová vňať, účinky na seba nenechajú dlho čakať. Skúste ju aj vy!

 

3) Zbavte sa akné pomocou petržlenovej vody

Petržlenová vňať vám pomôže aj v boji proti akné. Má totiž vysoké množstvo vitamínu A, čo je na liečbu akné veľmi vhodné.

INGREDIENCIE:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • ½ citróna
  • 4 dcl vody

 

Nasekanú petržlenovú vňať povarte aspoň 15 minút. Po vychladnutí sceďte a pridajte citrónovú šťavu. Pripravenú vodu skladujte v chladničke a aplikujte dvakrát denne.

Po niekoľkých týždňoch by ste mali spozorovať prvé výsledky.

 

Už nečakajte, zázrak, ktorý vás zbaví akné za jednu noc!

 

Zdravotné benefity

Aký je vplyv petržlenu na zdravie?

  • Pomáha pri rakovine

Petržlen obsahuje myristicín, ktorý pomáha pri prevencii pred pľúcnymi tumormi. Moderné výskumy taktiež odhalili, že petržlenová vňať obsahuje chemickú zlúčeninu nazývanú apigenín, o ktorej je známe, že pomáha spomaliť rast buniek rakoviny prsníka.  

  • Pomáha pri artritíde

Vekom a používaním naše kosti slabnú. Petržlen má vďaka obsahu luteolínu a vitamínu C protizápalové účinky a pomáha tak pri liečbe artritídy, najmä osteoartritídy a reumatologickej artritídy.

  • Posilňuje imunitný systém

Vďaka obsahu vitamínov A a C posilňuje imunitný systém, a teda schopnosť tela brániť sa pred baktériami a chorobami.

  • Pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam

Petržlen obsahuje foláty a vitamín B9, ktoré kontrolujú škodlivé aminokyseliny (ako napríklad homocysteín) ovplyvňujúce funkciu krvných ciev.

  • Posilňuje kosti

Petržlen obsahuje aj vitamín K, ktorý sa zlučuje s osteokalcínom, a tak posilňuje kosti. Bráni taktiež vápniku hromadiť sa v tkanivách, a tým predchádza mnohým ochoreniam kostí.

  • Pomáha pri anémii

Nedostatok hemoglobínu v krvi spôsobuje anémiu. Petržlen obsahuje železo, ktoré je dôležitou zložkou krvi. Vitamín C vo vňati navyše zjednodušuje jeho absorbciu do tela.

  • Bojuje proti infekciám

Petržlen má antibakteriálne vlastnosti, čím predchádza infekciám v tele.

  • Uvoľňuje enzýmy

V tele sa nachádza množstvo žliaz, ktorých správna funkcia je kľúčová pre riadne fungovanie celého tela. Petržlen uvoľňuje enzýmy, ktoré podporujú tieto žľazy.

  • Čistí krv

Krv je najcitlivejšou zložkou tela, každé jej znečistenie vedie k vážnym zdravotným problémom. Petržlen pomáha krv čistiť, vďaka svojim liečivým vlastnostiam.

  • Stará sa o cievy

Petržlen zlepšuje elasticitu ciev a obnovuje každé ich poškodenie.

  • Lieči hnačku

Pre okamžitú úľavu od hnačky vypite čaj z petržlenovej vňate.

  • Podporuje trávenie

Petržlen zabraňuje usadzovaniu tuku v tele, a tým podporuje trávenie.

 

Petržlenová vňať

 

Veríme, že po prečítaní tohto článku dáte tejto fenomenálnej prísade vo svojej skin-care rutine alebo minimálne vo vašom jedálničku šancu. V oboch prípadoch urobíte správny krok pre vaše zdravie! :)

 


Ďalší článok