Pri objednávkach nad 50 eur poštovné zdarma!
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

18 Mar 2021 | B Zemkova

Kyselina salicylová, zázrak pre aknóznu pleť!

Kyselina salicylová, zázrak pre aknóznu pleť!

Ak máte záujem o zlepšenie vzhľadu a zdravia vašej pokožky, je kľúčové, aby ste poznali tie najefektívnejšie zložky, ktoré sú v produktoch starostlivosti o pleť na trhu dostupné. 

Je pravdepodobné, že ste sa už niekedy s pojmami kyselina salicylová alebo salicyl stretli, napríklad pri skúmaní príbalových informácií k obľúbenému krému, čo môže mať za následok množstvo otázok: Čo je kyselina salicylová? Ako funguje kyselina salicylová? Je kyselina salicylová BHA kyselina? 

Ak ste si položili tieto otázky aj vy, verte, že určite nie ste sami. V dnešnom článku vám okrem odpovedí na tieto otázky, poskytneme aj zoznam benefitov, ktoré kyselina salicylová na pleť ponúka a vysvetlíme, prečo je doslova zázrakom na aknóznu pleť!

 

Kys. salicylová na pleť

 

Čo je kyselina salicylová a ako sa získava? 

Kyselina salicylová je zložka, ktorá sa bežne nachádza v produktoch starostlivosti o pleť, ale veľa ľudí nevie, ako táto zložka prospieva našej koži. Aby sme pochopili celkové výhody kyseliny salicylovej, je najskôr dôležité ujasniť, čo kyselina salicylová v skutočnosti je. 

Salicyl alebo kys. salicylová je kyselina prírodného pôvodu, získaná z kôry vŕby alebo z kôry brezy. Konečná podoba kyseliny salicylovej je biely kryštalický prášok. Kyselinu salicylovú možno získať aj synteticky, dokonca sa z nej vyrába Aspirin. 

 

Naučte sa vyrážky odstraňovať správnou metódou, nikdy to nebolo jednoduchšie!

 

Použitie kyseliny salicylovej

V kozmetických prípravkoch sa jedná o bezpečnú látku s liečivými účinkami, ak sú dodržané stanovené koncentrácie - v bezoplachových a oplachových kozmetických prípravkoch, kde sa kyselina salicylová nevyskytuje ako konzervant, má povolené množstvo do 2 %, v bezoplachových prípravkoch na vlasy to je 1 % a všade, kde sa vyskytuje ako konzervant potom 0,5 %.

 

Forma  Kys. salicylová % Ako často používať
gél  0,5–2 % 1–2x/deň
telové mlieko  1–2 % podľa potreby
pleťový krém  0,5–2 % 1–2x/deň
sérum  0,5–2 % 1–2x/deň
mydlo  1–2 % podľa potreby


POZOR: U veľmi citlivých jedincov môže podráždiť kožu, prípadne zvýšiť zvýšiť citlivosť na slnečné žiarenie.

 

Účinky kyseliny salicylovej na pleť 

Prečo má kyselina salicylová zásadný vplyv na celkový vzhľad pokožky? Kyselina salicylová vykazuje až liečivé účinky. Je protizápalová, antimikrobiálna, mierne antiseptická, v lekárstve sa využíva pre svoje keratoplastické účinky (hĺbkové odstránenie odumretých buniek a zrohovatenej pokožky). Predstavuje mnohé výhody pre pokožku!

 

Kyselina salicylová na pleť

 

Významné benefity kyseliny salicylovej: 

  • preniká do hlbších vrstiev pokožky, kde má čistiace účinky, takto bojuje proti akné a upchatým pórom (chemický peeling kyselina salicylová), 
  • odstraňuje nahromadené množstvá odumretých kožných buniek, 
  • zjemňuje známky starnutia kože, 
  • vyhladzuje vrásky aj jazvy po akné, 
  • zvyšuje produkciu kolagénu a pevnosť pokožky, 
  • pomáha koži vytvoriť si ochrannú bariéru pred vonkajšími vplyvmi,
  • kys. salicylová pôsobí ako exfoliant (chemický peeling kyselina salicylová),
  • zjednocuje farebný tón pleti, 
  • hydratuje a upokojuje podráždenú pokožku. 

 

Banner Odlíčenie

 

Kyselina salicylová v kozmetike 

Kyselinu salicylovú nájdete v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť. Existuje dokonca salicylový olej, najčastejšie ju však nájdete v pleťových toneroch, kúrach na akné, make-upoch a maskách.

 

Kyselina salicylová v kozmetike

 

Nájdete ju dokonca aj v určitých druhoch šampónov, ktoré pomáhajú pri lupinách. Takéto použitie kyseliny salicylovej pomáha odstraňovať baktérie vo vlasových folikuloch a môže tiež pomôcť zlepšiť stav pri psoriáze.

 

Máte suchú a citlivú pleť? Toto musíte vyskúšať!

 

Kyselina salicylová ako účinný chemický exfoliant! 

BHA kyselina salicylová pôsobí na kožnú bielkovinu keratín, ktorú zmäkčuje a rozpúšťa. Pretože keratín v koži zabezpečuje, aby jej bunky držali pevne spolu, jeho rozvoľnenie umožní ľahšie odstránenie odumretých buniek z povrchu kože. 

Popri tom je kyselina salicylová, na rozdiel od väčšiny AHA kyselín, rozpustná v tukoch, čo znamená, že nepôsobí len na povrchu kože, ale preniká aj do pórov, ktoré môžu byť upchaté kožným mazom. Salicyl sa vďaka tomu postará o hĺbkové vnútorné prečistenie pórov a odstránenie zoxidovaného kožného mazu a ďalších nečistôt z nich.

 

Či už ste verným fanúšikom mechanického peelingu, alebo sa odhodlávate vyskúšať práve ten chemický, pre inšpiráciu a výber tých najkvalitnejších exfoliačných produktov kliknite tu.

 

Ako účinkuje kyselina salicylová na akné? 

Keď sú vaše póry upchaté odumretými kožnými bunkami a zanesené kožným olejom, často sa objavujú čierne bodky (otvorené upchaté póry), biele bodky (uzavreté upchaté póry) alebo pupienky (pustuly). 

Tým, že kyselina salicylová preniká do hlbších vrstiev pokožky a pracuje na rozpustení odumretých buniek, ktoré upchávajú póry je výborným pomocníkom v boji proti akné. Kúra môže trvať aj niekoľko týždňov, kým sa prejaví jej plný účinok, ale určite stojí za to. 

POZOR: Avšak, aj BHA kyselina salicylová pred zaradením do dennej starostlivosti o pleť by mala byť vopred prekonzultovaná s vaším dermatológom, obzvlášť ak máte aknóznu alebo citlivú pleť.

 

Banner Make-up

 

Iné využitie a účinky kyseliny salicylovej 

Samotná kyselina salicylová má široké spektrum využitia, a to aj mimo dermatologie. Lekári ňou liečia bradavice, stvrdnutú kožu alebo dokonca psoriázu

Pokiaľ ide o bradavice, kyselina salicylová ich zmäkčuje, a tým umožňuje ich jednoduchšie a menej bolestné odstránenie. Masti s kyselinou salicylovou sú v tomto prípade psoriázy zdravšou variantou ako kortikoidné masti, ktoré dermatológovia často na lupienku predpisujú. 

 

Autor: Lenka Jančulová


Ďalší článok