RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

13 May 2021 | Lenka Jančulová

Kokosový olej na tvár? Poznáme všetky pre a proti!

Kokosový olej na tvár? Poznáme všetky pre a proti!

Kokosový olej sa stal v posledných rokoch obrovským fenoménom. Hojne sa začal využívať v domácnostiach pri zdravom varení, ale mnohí ho zaradili i medzi obľúbené produkty starostlivosti o pokožku.

Dávať prednosť prírodnej kozmetike je v dnešnej dobe trend číslo jedna. Jednou z možností je používanie kokosového oleja, na internete nájdete veľa rád, ako ho využiť pri varení alebo v kozmetike. Vlastne je prezentovaný ako účinný a prospešný prostriedok skoro na čokoľvek. My sme sa zamerali na jeho účinnosť pri starostlivosti o pokožku.

Ponúka nepochybne obrovské množstvo benefitov, ale je naozaj vhodné používať kokosový olej na tvár? Odpoveď na túto otázku a ešte oveľa viac o kokosovom oleji vám prezradíme v dnešnom článku.

 

Kokosový olej na tvár

 

Čo je kokosový olej, rafinovaný vs nerafinovaný?

Kokosový olej je vysoko nasýtený olej plný mastných kyselín, ktorý sa tradične vyrába zo sušených alebo čerstvých kokosových jadier. Po preseknutí kokosu sa biela vrstva, vo vnútri, ktorá sa nazýva „jadro“ alebo „mäso“ vyberie, zohreje a vysuší. Následne sa lisovaním a vyvíjaním silného tlaku lisuje z tejto sušiny olej. Posledným krokom je filtrácia. Takto vzniká rafinovaný kokosový olej.

Rafinované oleje nemajú kokosovú príchuť ani arómu. Vyrábajú sa zo sušenej kopry, nie z čerstvých kokosových orechov, pričom sa zvyčajne podrobujú rôznym úrovniam spracovania.

Nerafinovaný kokosový olej sa obvykle považuje za panenský a vyznačuje sa jemnou kokosovou chuťou a arómou, ktorá sa líši v závislosti od výrobcu. Väčšinou sa to odvíja od použitého kokosu a typu spracovania, ktorému bol podrobený.

Odporúčame siahnuť po síce drahšom, ale účinnejšom variante kokosového oleja a tým je jednoznačne nerafinovaný panenský kokosový olej či už pôjde o topické využitie alebo priamu konzumáciu.

 

Kokosový olej

 

Kokosový olej na tvár, používajte len v bio kvalite

Najlepším typom kokosového oleja na pokožku je organický, panenský, za studena lisovaný kokosový olej, pretože je najmenej spracovaný, takže si zachováva najväčší podiel výživných látok.

Ak používate kokosový olej na tvár, vyhnite sa nákupu výrobkom, ktoré sú predovšetkým určené na potravinárske účely. Takéto produkty môžu byť skvelé na varenie, ale nemusíte ich nevyhnutne chcieť na tvári.
 

Vynikajúce zloženie:

  • Mastné kyseliny 

Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, ktoré sú vo forme nasýtených tukov, medzi najdôležitejšie mastné kyseliny patrí predovšetkým kyselina laurová, kaprylová a kaprinová, ktoré sa dokonca považujú za prírodné antibiotiká.

Práve mastné kyseliny v kokosovom oleji majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť chrániť pred škodlivými mikroorganizmami. To je obzvlášť dôležité pre zdravie pokožky, pretože mnoho druhov kožných infekcií, vrátane akné, celulitídy a folikulitídy, je spôsobených baktériami alebo plesňami.

 

Vedeli ste, že už jedna polievková lyžica obsahuje asi 12 gramov nasýtených tukov?

 

  • Proteíny

Kokosový olej je bohatý na proteíny. Tieto proteíny udržujú pokožku zdravú a omladenú, a to zvnútra aj zvonka. Proteíny tiež prispievajú k bunkovému zdraviu a obnove tkanív, spolu so širokým záberom iných dôležitých aktivít v rámci tela. 

Proteíny zabezpečujú rýchlejšie hojenie rán. Ľudia, ktorí dodržujú diétu s deficitom proteínov, majú väčší problém s obnovou poškodených buniek a proces hojenia rán je výrazne dlhší. Aj, preto je kokosový olej na jazvy výborným pomocníkom!

 

Banner: Cistenie a odlicenie

 

Kokosový olej účinky na pleť a pokožku

Kokosový olej dokáže kožu zjemniť a obohatiť o cenné látky. Vďaka antibakteriálnemu a protizápalovému efektu je veľmi vhodné jeho použitie v liečbe ekzémov a funguje výborne na suchú kožu. 

Najvýznamnejšie účinky kokosového oleja na pokožku:

  • efektívne pokožku hydratuje,
  • má protizápalové účinky,
  • minimalizuje vzhľad jemných liniek a vrások,
  • upokojuje dočasné začervenania,
  • chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi,
  • umožňuje lepšie hojenie rán a jaziev,
  • poskytuje pokožke množstvo antioxidantov.

 

Poklad na pleť telo a vlasy, počuli ste už o ňom?

 

Kedy kokosový olej vysušuje? 

Čudujete sa prečo kokosový olej vysušuje na miesto sľubovanej hydratácie? Kokosový olej na suchú pokožku naozaj funguje, ale treba ho správne aplikovať...

  • Vo svojej podstate všetky oleje majú tendenciu upchávať póry, pokiaľ sa nespoja s vodou, preto ak na pleť nepoužívate nič iné len olej dochádza k ešte väčšiemu vysušenie alebo zhoršeniu stavu pleti.
  • Olej pokožku totiž premastí, ale bez vody ju nedokáže poriadne hydratovať. Je, teda potrebné ísť mu trochu naproti a doplniť skin-care rutinu o hydratačné sérum a vhodný krém. Kombinujte s vyživujúcimi krémami.

TIP: Na starostlivosť o pokožku celého tela kokosový olej vždy nanášajte na vlhkú pokožku, ideálne vo chvíli, keď vyleziete zo sprchy.

 

Kokosový olej na tvár

 

Kokosový olej použitie + postup

Pokiaľ ide o pleť, môžete čistý organický kokosový olej použiť hneď na niekoľko spôsobov napríklad na odlíčenie, dočistenie pleti ako exfoliant alebo ako súčasť hydratácie.

  • Kokosový olej ako odličovač

Kokosový olej na pleť môže zastávať úlohu i účinného odličovača. Stačí ho rozotrieť po celej tvári a nechať ho na chvíľu vstrebať. Potom si tvár utrite teplou vlhkou handričkou. 

 

  • Kokosový olej ako exfoliant

S pridaním cukru, kávy alebo soli dokážete z kokosového oleja vytvoriť účinný mechanický peeling. Prirodzene upokojujúca povaha oleja skombinovaná so zrnitým, exfoliačným materiálom je úžasnou kombináciou, ktorá zanechá vašu pleť vo výbornom stave.

 

  • Kokosový olej ako balzám na pery

Organický kokosový olej môžete pokojne používať aj ako balzám na pery, navyše sa pri ňom nemusíte obávať, že ho"zjete", prospieva totižto zvonka i zvnútra.

 

  • Kokosový olej ako hydratačná maska

Potrebujete hydratačnú bombu? Kokosový olej na pleť totižto presne tak pôsobí, stačí ho implementovať do vašej skin-care rutiny aspoň 2x do týždňa a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

 

Kokosový olej

 

Čistý kokosový olej na tvár, postup:

  • Očistite si pleť, dobre opláchnite a osušte.
  • Naneste toner a nechajte vstrebať.
  • Naneste hydratačné sérum.
  • Vezmite si malé množstvo kokosového oleja a rozotrite ho po celej tvári a dekolte.
  • Pre najlepší výsledok nechajte pôsobiť celú noc.

 

Prečo vám kokosový olej upcháva póry?

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré treba vedieť o kokosovom oleji je, že sa považuje za komedogénny, čo znamená, že môže potenciálne upchávať póry. 

Vo svojej podstate všetky oleje majú tendenciu upchávať póry, pokiaľ sa nespoja s vodou, preto ak na pleť nepoužívate nič iné len olej dochádza k zaneseniu pórov a tvorbe nechcených pupienkov.

 

Účinky na pleť podľa typu pleti:

Citlivá pleť - Kokosový olej je vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam dobrou voľbou pre citlivú pokožku. Môže zmierniť dočasné začervenanie a podráždenie.

Suchá pleť - Pre suchú pokožku môže byť kokosový olej výhrou kvôli jeho intenzívnym hydratačným schopnostiam. Pomáha pokožke zadržiavať vlhkosť najmä, keď ho skombinujete s hydratačným sérom.

Starostlivosť o suchú pleť, toto jednoducho musíte vyskúšať!

Zrelá pleť - Pre zrelú pleť môže kokosový olej pomôcť minimalizovať vzhľad jemných vrások či línií a časom, tak vytvoriť mladistvejší vzhľad.

Mastná až zmiešaná pleť - Ak má vaša pokožka sklon k nadmernej produkcii mazu, mali by ste sa používaniu nadmerného množstva oleja radšej vyhnúť. Mohol by vám zbytočne zanášať póry a spôsobiť tvorbu nechcených pupienkov.

 

Toto určite nerobte...

Mnohí ľudia robia tú chybu, že používajú až príliš veľa kokosového oleja na pleť. Pokožka však dokáže absorbovať iba určité množstvo, takže ochranná vrstva, ktorá vznikne na povrchu už žiaden ďalší olej k pokožke aj tak neprepustí. 

Kokosový olej kožu síce zjemňuje a pomáha obnoviť poškodenú kožnú bariéru, ale je potrebné ho doplniť hydratačnými sérami a krémami. Európanky majú inú pleť ako dámy z oblasti rastu kokosových orechov, kde je bežne kokosový olej využívaný a spájaný s dobrými skúsenosťami.

 

Banner: Make-up

 

Kokosový olej na akné

Už sme spomínali, že kokosový olej dokáže výborne hydratovať popraskanú pokožku alebo dokonca pomáha hojiť strie, ktorými trpia najmä ženy v tehotenstve.

Priaznivý efekt prináša aj pri rôznych alergiách, vyrážkach a pomáha, aj pri atopických ekzémoch.

Podobne pozitívne účinkuje tiež kokosový olej na akné, najmä ak s ním máte problém dlhodobo. Že je kokosový olej na akné dobrým riešením sa snažia potvrdiť alebo vyvrátiť vedecké výskumy.

Viaceré výskumy totiž hovoria, že práve vďaka obsahu proteínu by mal byť kokosový olej výborným riešením pre tento kožný problém. 

Kokosový olej nielenže ošetrí zápal tým, že bojuje s mikróbami. Zároveň lieči poškodenie alebo viditeľné známky pri problematickej pokožke. Je to, teda takzvané riešenie „dva v jednom“.

 

Kokosový olej na pleť, za nás určite áno ✔

Vo väčšine prípadoch nášmu zdraviu a kráse kokosový olej prospieva. Avšak, treba zvážiť množstvo, ktoré na pleť aplikujeme a netreba zabúdať na kombinovanie produktov, len kokosový olej na pleť nemusí vždy stačiť.

 


Ďalší článok