RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

5 Feb 2021 | B Zemkova

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) v kozmetike: Je bezpečný?

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) v kozmetike: Je bezpečný?

Mnoho ľudí si spája oxid titaničitý, tiež známy pod pojmom titanium dioxide, práve s kozmetikou určenou na opaľovanie, nakoľko oxid titaničitý účinne blokuje absorpciu ultrafialového žiarenia zo slnka, a tak efektívne pomáha chrániť našu pokožku. 

Oxid titaničitý sa však aktívne používa už celé storočie okrem kozmetiky aj v potravinárstve, kde je známy ako oxid titaničitý E171, dokonca nájdeme oxid titaničitý v liekoch.

Nedávne laboratórne štúdie preukázali prekvapujúce zistenia súvisiace s bezpečnosťou používania tejto látky práve v potravinárstve. Na otázku či by ste sa jej mali vyhnúť aj v kozmetických prípravkoch zodpovieme v dnešnom článku!

 

Oxid titaničitý

 

Čo vlastne oxid titaničitý je?

Čistý oxid titaničitý je jemný biely prášok, ktorý poskytuje jasný biely pigment. Získavame ho v prírode primárne ťažením rôznych druhov minerálov.

 

Vedeli ste, že ..

  • Titanium Dioxide patrí k najrozšírenejším a najpoužívanejším bielym pigmentom, pretože má výrazný jas a vysoký bod lomu. 
  • V potravinárstve sa používa Titanium Dioxide ako farbivo do žuvačiek, cukríkov, bieleho pečiva, limonád atď. (na etiketách uvedený ako oxid titaničitý E171).
  • Titanium Dioxide v kozmetike slúži ako ochrana pred UV žiarením, je súčasťou hlavne opaľovacích prípravkov, ale aj dôležitou prísadou dekoratívnej kozmetiky.

 

Predstavuje retinol v kozmetike anti-age kúzlo, alebo je hrozbou pre vašu pleť?

 

Titanium Dioxide v kozmetike

Oxid Titaničitý kozmetike sa používa najmä ako biely pigment. Ak ste si doteraz mysleli, že ste s touto kozmetickou prísadou ešte nemali tú česť, omyl! Oxid titaničitý je skrátka skoro všade, kam sa pozrieme.

Nájsť ho môžeme v bežných zubných pastách, deodorantoch, v dekoratívnej kozmetike od korektoru cez make-upy, púdre či očné tiene. Používa sa rovnako v BB & CC krémoch, dokonca, ako pigment pri tetovaní.

 

Oxid titaničitý v kosmetice

 

Naozaj spôsobuje oxid titaničitý rakovinu alebo ide o hoax?

Vo viacerých Európskych krajinách vrátane Talianska a Francúzska sa šíri znepokojivá  informácia o obsahu nežiaduceho potenciálneho karcinogénu oxidu titaničitého.

Francúzsky národný ústav pre poľnohospodársky výskum (INRA) totiž zverejnil laboratórne testy, ktoré preukázali, že myši vystavené oxidu titaničitému v podobe nanočastíc majú ďaleko vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. 

Nakoľko však išlo o test vykonaný na myšiach, nie je možné automaticky predpokladať, že rovnaké účinky bude mať látka aj na človeka. Testy sa navyše týkali iba nanočastíc, o ktorých vám prezradíme viac ďalej v článku. Výskum je, teda dobrým východiskovým bodom pre ďalšie výskumy, rozhodne tu však nie je dôvod šíriť poplašné správy.

 

Oxid titaničitý, experimenty na myších

 

ALE...Načo si treba dať pozor!

Všeobecne sa oxid titaničitý považuje za bezpečnú látku, ktorá je vhodná pre osoby s citlivou pokožkou (i pre dojčatá). Nevstrebáva sa do pokožky a nedráždi ju. Ak sa však používa vo forme nanočastíc, ktoré vstrebateľné sú, môže sa jednať o škodlivú látku, ktorá je schopná zapríčiniť zápaly a genetické poškodenia. 

Európska únia vyžaduje označenie "nano" u daných ingrediencií na obaloch kozmetických produktov, preto upozorňujeme na dôkladné čítanie príbalových informácií v prípade, že by ste sa chceli tejto prísade radšej vyhnúť. :)

 

Zistite, ktorá zložka v kozmetike je hydratačnou bombou pre vašu pleť!

 

Autor: Lenka Jančulová


Ďalší článok