RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

2 Nov 2020 | Nikola Nečedová

Retinol (vitamín A): Anti-age kúzlo, alebo hrozba pre vašu pleť?

Retinol (vitamín A): Anti-age kúzlo, alebo hrozba pre vašu pleť?

Väčšina fanúšikov starostlivosti o pleť už o retinole počula, ale len málo ľudí vie, aké zázraky táto aktívna zložka v kozmetických prípravkoch v skutočnosti dokáže. V dnešnom článku raz a navždy rozlúskneme tajomstvo, ktoré retinol skrýva. Pozrieme sa na výhody, ale aj na nevýhody, ktoré sa s jeho používaním viažu.

Stručne zodpovieme, čo retinol, (tiež známy pod názvom vitamín A) je, aké sú jeho najvýznamnejšie účinky v kozmetickom priemysle, či je vhodné zaradiť ho do vašej „skin-care rutiny“ alebo sa mu treba úplne vyhnúť.

 

Vitamín A v krému

 

Čo je retinol?

Pojem retinol je skrátka len iný názov pre vitamín A. Je to jeden z najznámejších a zároveň najvyhľadávanejších druhov retinoidov. Pýtate sa aký rozdiel je medzi retinolom a retinoidom? Nuž, retinoidy sú kategória zastrešujúca rôzne formy vitamínu A, kde patrí aj hlavný aktér tohto článku - retinol.

Iné retinoidy, s ktorými ste sa možno v minulosti stretli sú - kyselina retinová, retinylpalmitát či retinaldehyd, z ktorých všetky možno nájsť v prípravkoch určených primárne na starostlivosť o pleť. Toľko k objasneniu základných pojmov.

 

GLOWUP TIP: Produkty s retinoidy nájdete napríklad v sortimente značky The Ordinary nebo Revolution Skincare.

použili sme:

 

Hlavné účinky retinolu

Retinol (vitamín A) je vďaka svojím „anti-agingovým“ vlastnostiam občas prezývaný aj ako elixír mladosti. Siný exfoliačný účinok stojí za vyhladením textúry pleti, na základe čoho následne pokožka pôsobí mladistvo a zdravo. Retinol pleti dodáva sviežosť a jas. Je vhodný pre všetky typy pleti, jeho pôsobenie je však veľmi intenzívne, preto je lepšie začať s nižšou koncentráciou, ktorú môžete postupne zvyšovať.

 

Benefity spojené s používaním retinolu:

  • efektívne odstraňuje odumreté kožné bunky, čiže je účinný exfoliant
  • stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke
  • spomaľuje proces starnutia kože
  • vyhladzuje vrásky, línie, jazvy a drobné nedokonalosti
  • zmenšuje póry a vyrovnáva pH pokožky
  • účinne lieči akné
  • znižuje viditeľnosť a zároveň tvorbu pigmentových škvŕn 
  • je vhodný pre všetky typy pleti

 

GLOWUP TIP: Produkty s retinolom nájdete napríklad v sortimente značky Revolution Skincare.

 

Retinol (vitamín A) v kozmetike

Na základe vyššie uvedených pozitív by mal byť retinol svätým grálom každej ženy. Avšak s používaním tejto aktívnej látky idú ruka v ruke aj komplikácie, ktoré môžu priniesť vysoká koncentrácia alebo nesprávne kombinovanie produktov.

 

Retinol krém vs. serum

Krémy: Po prekročení tridsiatky by nočný krém s retinolom mal byť pre vás absolútnou samozrejmosťou. Ak ste s kozmetikou s retinolom úplný začiatočník, odporúčame siahať po produktoch s najnižšou koncentráciou retinolu. Začnite najprv krémom a až potom pristúpte k použitiu silnejšieho retinolového séra. Pri používaní retinolu sa totiž bežne spočiatku môže objaviť mierne podráždenie. 

Správny čas na krém s retinolom prichádza vo veku 30 rokov.

 

Sérum s retinolem

 

Séra: Pleťové séra vo všeobecnosti intenzívne vyživujú všetky typy pokožky, dodávajú potrebnú hydratáciu, urýchľujú hojenie a minimalizujú výskyt nedokonalostí. Vyberte si teraz to svoje! Retinolové sérum obsahuje vyššiu koncentráciu aktívnych zložiek, preto je vhodné pre pokročilejšieho používateľa vitamínu A. Ich formula a nemastná báza na rozdiel od krému prechádza ľahšie cez vrstvy pokožky. Avšak pri väčšej dávke, ako je vhodné môže ľahko dôjsť k iritácií a olupovaniu pokožky.

Odporúčame: Ku každému retinolovému séru používať vhodný hydratačný krém, napríklad krémy s ceramidmi, ktoré obnovujú kožnú bariéru alebo krémy s ureou, ktoré udržia pleť dokonale hydratovanú.

Zistite, prečo sa močovina oplatí používať a aké benefity ponúka urea v kozmetike!

 

Ako používať retinol ? 

Krém s retinolom najprv nanášajte každý tretí alebo štvrtý deň ( v závislosti od senzitivity vašej pokožky). Po dvoch týždňoch pravidelnej aplikácie každý druhý deň a po mesiaci používania už môžete začať retinol na pleť aplikovať každý večer. Po prvom mesiaci súvislého používania už uvidíte prvé znateľné výsledky.

 

Oční okolí

 

Pozor, na pokožku okolo očí používajte iba prípravky určené na túto oblasť. Ďalej, prípravky s obsahom retinolu používajte výhradne večer. Cez deň pleť vždy chráňte krémami s vysokým ochranným faktorom (SPF 30 – 50), aby nedošlo k nežiaducemu poškodeniu pleti.

 

 

Nevýhody spojené s používaním retinolu:

  • môže spôsobovať podráždenie 
  • suchosť a dehydratácia pokožky
  • zvýšená citlivosť pokožky
  • nevhodný pri vystavovaní sa slnečnému žiareniu

 

Priaznivcov vitamínu A určite poteší fakt, že aj napriek niekoľkým nedostatkom používania retinolu, je vedecky dokázané, že pri naozaj dôslednej aplikácií a následnej hydratácií pokožky, možno dosiahnuť vytúžených výsledkov v pomerne krátkom časovom horizonte. 
 

Anti-age alternatívy

Ak vás ani tento článok nepresvedčil o účinnosti vitamínu A v kozmetike a k nadšencom retinolu sa stále nedokážete zaradiť, nezúfajte! Existuje mnoho iných „anti-agingových“ alternatív.

 

  1. Kyselina hyaluronová - fontána mladosti. Kyselina hyaluronová nielen udržiava a viaže jedinečným spôsobom vlhkosť, ale taktiež účinne podnecuje opätovnú tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke. Výsledkom je výrazne sviežejší a mladší vzhľad pokožky.
  2. Tvárová gymnastika ponúka kompletné riešenie problému starnutia tváre a ak sa naučíte komplexný cvičebný systém a budete pravidelne cvičiť, výsledky sa určite dostavia. Všetci sme si vedomí faktu, že pravidelné cvičenie tela pomáha k pevnosti a štíhlosti , že tónované a pevné svaly na tele dodávajú mladší vzhľad. Faktom ostáva, že len veľmi málo ľudí si uvedomuje, že svaly tváre sa dajú precvičiť a spevniť tým istým spôsobom a samozrejme dosiahnuť rovnaké výsledky.

 

Autor: Lenka Jančulová


Ďalší článok