RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

18 Aug 2020 | Nikola Nečedová

Opuchnuté oči? Odhaľte ich príčiny a zistite, ako s nimi bojovať

Opuchnuté oči? Odhaľte ich príčiny a zistite, ako s nimi bojovať

Ak aj vás vedia (najčastejšie ráno) nepekne potrápiť opuchnuté oči alebo opuchnuté horné viečka, ste na správnej adrese. V dnešnom článku vám totiž prezradíme, čo na opuchnuté oko vo všeobecnosti funguje najlepšie, a taktiež si zhrnieme najčastejšie príčiny opuchnutých viečok!

 

Opuchnuté viečka

 

Stalo sa vám, že vás ráno v kúpeľni zdesil pohľad do zrkadla pri zistení, že máte totálne opuchnuté oči? Nebojte sa, nie ste v tom sami, čas od času vedia opuchy očí potrápiť nejednu z nás, a to aj v prípade, že sme pred spaním neronili krokodílie slzy pri pozeraní romantického filmu!

 

Opuchnuté oči: príčinou môže byť málo spánku, ale aj zdravotné problémy

Oči sú veľmi citlivé a k ich podráždeniu môže prispieť naozaj veľa vecí, medzi tie najčastejšie príčiny patria:

  • príliš málo spánku,
  • nevhodné okuliare,
  • priveľa času stráveného pred obrazovkou,
  • alergie, peľ,
  • prach,
  • nesprávne odstránený make-up atd.

 

EXTRA TIP: To, že dôkladné odličovanie make-upu je alfou a omegou, nie je žiadna novinka! Vždy opatrne odstráňte aj najmenšie zvyšky make-upu. Čím dôkladnejšie to urobíte, tým menej budú oči opúchať.

 

Okrem vyššie uvedených príčin však opuchnuté oči môžu signalizovať aj závažnejšie zdravotné problémy, preto je dôležité správne rozlišovať podráždenie, alergiu a iné ťažkosti.

Opuchnuté oči v niektorých prípadoch poukazujú aj na:

  • zlú funkciu obličiek,
  • nadmerný príjem sodíka,
  • nedostatok proteínu,
  • vysoký príjem uhľohydrátov v jedle atd.


EXTRA TIP: Vysoký príjem uhľohydrátov v hotových jedlách ústi do väčšieho vylučovania inzulínu a zadržiavania sodíka v tele. Práve príliš veľa soli v tele spôsobuje nežiadané opuchy. Aby sa množstvo sodíka v tele vyrovnalo, je potrebné piť dostatočné množstvo vody a súčasne obmedziť príjem soli.

 

Oko, opuchnute viečka

 

Najúčinnejšia prvá pomoc pre opuchnuté oči ráno?

Jednoznačne studený obklad. Rovnako účinné sú aj vylúhované/studené čajové vrecúška, napríklad zo zeleného čaju, ktoré bez problémov vzpružia napuchnuté očné viečko, nakoľko obsahujú isté množstvo kofeínu, alebo opak lyžice, najlepšie práve vytiahnute priamo z chladničky či mraziaka. Tieto triky nie sú žiadnou novinkou. Dôvodom, prečo sú v súvislosti s opuchnutými očami spájané stále dookola, je ich overený úspech.

 

Čo ale vo svete krásy pomerne nové je a zároveň funguje rovnako efektívne, dokonca sa pýši mnohými ďalšími benefitmi okrem redukcie opuchu očí a viečka, je tzv. COOLING EYE ROLLER na očné viečka a očné okolie.

 

Je možné ho skladovať v chladničke a použiť ho práve na opuchnuté oči ráno! Napomáha, aby sa lymfatická tekutina okolo očí či iných oblastí, kde má tendenciu sa usádzať, vyplavila do lymfatických kanálov a zároveň vynikajúco:

  • zmierňuje tvorbu kruhov pod očami,
  • spevňuje okolie očí,
  • zlepšuje cirkuláciu krvi,
  • chladí a upokojuje.

 

 

Ďalším tzv. beauty zázrakom sú kvalitné očné krémy, ktoré okamžite upokoja, vídatne hydratujú a vyživia pokožku očného okolia. Dokonale naštartujú vaše očné okolie do každého dňa a poskytnú najvyšší stupeň komfortu.

 

 

Pozrite si celý sortiment produktov určených priamo na očnú starostlivosť na našom e-shope!

 

Kedy je nutné kontaktovat očného lekára?

Ak problém s opuchom očí neustupuje, práve naopak dlhodobo pretrváva, je s určitosťou potrebné poradiť sa s očným alebo praktickým lekárom. On definitívne vylúči, alebo potvrdí vonkajšie či vnútorné príčiny týchto opuchov. 

 

Opuchnuté oči: príčinou môže byť málo spánku, ale aj zdravotné problémy

 

Pamätajte, že opakujúce sa opuchy môžu značiť zdravotné ťažkosti, ktoré vie v niektorých prípadoch skutočne identifikovať len odborník.

 

Štítna žľaza: Opuchy v oblasti očí sa môžu prejaviť pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy (hypotyreóza). Naopak pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy (hypertyreóza) môže dôjsť k vytláčaniu očí čiže Basedowovej chorobe.

Kontaktné šošovky: Nesprávnou voľbou kontaktných šošoviek, ale aj nehygienickou manipuláciou s nimi, si môžete privodiť opuch viečok.

„Nech už je príčina očných opuchov akákoľvek, ak nosíte kontaktné šošovky, mali by ste na ne zabudnúť, kým opuch nezmizne.“

Jačmeň: V prípade jačmenného zrna ide o bakteriálnu infekciu a zápal mazových žliazok na samom okraji horného či spodného viečka. Malý vriedok spôsobuje opuchy, ktoré sú zvyčajne bolestivé.

Alergia: Najčastejšou príčinou opuchov viečok a začervenania očí je alergia. Môže za to celý rad faktorov: 

  • peľ,
  • prach,
  • roztoče,
  • zvieracia srsť,
  • niektoré očné kvapky,
  • make-up a iné skrášľovacie prípravky (riasenka, očné linky alebo tiene).

Navyše oči nepríjemne pália, svrbia a slzia.

V takýchto prípadoch pomôžu zväčša len antibiotické očné maste, ktoré sú na lekársky predpis, alebo tablety priamo určené na daný druh alergie, ktorým trpíte.

 

Prevencia pred opuchnutými očami

Netreba podceňovať pravidelnú prevenciu, a tak sa dlhodobo vyvarovať problému s opuchom očí i viečok. Dostatočný spánkový režim, zdravý jedálniček, pravidelný príjem tekutín a vitamínov by nám mal zabezpečiť pokoj od týchto ťažkostí.

Ak bývate v rušnom meste plnom prachových čiastočiek vo vzduchu, mali by ste tiež zvážiť vhodnú ochranu očí v podobe kvalitných slnečných okuliarov.

 

Trápi vás okrem opuchov aj kruhy pod očami? Objavte 7 spôsobov, ako sa ich zbaviť!


Ďalší článok