RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

25 Sep 2020 | Nikola Nečedová

Kyselina mliečna, pomocník pre citlivú a suchú pleť

Kyselina mliečna, pomocník pre citlivú a suchú pleť

Hoci slovo „kyselina v spojitosti so starostlivosťou o pleť môže znieť trochu desivo, je dôležité vedieť, že v správnych dávkach sú práve kyseliny pre našu pleť skutočne užitočné. Konkrétne kyselina mliečna bude hlavným predmetom dnešného článku. Radi vám vysvetlíme, aké má kyselina mliečna účinky, a zároveň sa pokúsime definovať, prečo je jej miesto v modernom kozmetickom priemysle skrátka nenahraditeľné.

 

Čo to je kyselina mliečna a ako vzniká?

Kyselina mliečna je jednou z *AHA kyselín a vzniká fermentáciou baktérií, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine alebo mlieku. Táto kyselina môže byť prírodného pôvodu, avšak nemusí! Veľmi často sa vyrába synteticky. Hlavné využitie kyseliny mliečnej je v krémoch a prípravkoch pre starostlivosť o pleť. Nájdete ju však aj v šampónoch, kondicionéroch alebo sprchových géloch.

 

Kyselina mliečna vzniká fermentáciou baktérií.

 

*AHA kyseliny sú v modernej kozmetike najviac používané kyseliny. Sú rozpustné vo vode a pracujú predovšetkým ako exfoliant na povrchu pokožky. Medzi najznámejšie AHA kyseliny patria kyselina glykolová (je najúčinnejšia, ale zároveň potenciálne najviac iritujúca) a kyselina mliečna (vhodná pre citlivú pleť).

 

Kyselina mliečna na pleť? Za nás áno!

AHA kyseliny, vo všeobecnosti, zažívajú veľký BOOM v kozmetickej brandži! Ak ste s kyselinami vo vašej skin-care rutine ešte neexperimentovali, neviete, o čo prichádzate. Odporúča sa však začať radšej pomalšie, a to práve kyselinou mliečnou a jej nižšie koncentrovanými produktami. 

Kyselina mliečna sa stala doslova v priebehu niekoľkých rokov veľmi populárnou a šetrnou alternatívou klasického peelingu, najmä vďaka fantastickým účinkom, ktoré je vidno takmer ihneď. Dokáže efektívne vyhladiť pleť úplne rovnako ako drsný mechanický peeling, zároveň je ale k pleti jemnejšia a zbytočne ju nedráždi!

 

Produkty s kyselinou mliečnou: Vyberiete si krém, tonikum, peeling alebo masku?

Kyselinu mliečnu nájdete v kozmetike v čistiacich géloch, v toniku alebo v krémoch, ktoré sú určené pre každodenné použitie. Vyššia koncentrácia a vyššiu účinnosť potom hľadajte v pleťových maskách a v peelingu, pričom platí, že pre domáce pravidelné používanie je ideálna koncentrácia kyseliny mliečnej maximálne 10 % v produkte.

 

Kyselina mliečna v kozmetike

 

 

Chcete účinky kyseliny mliečnej vyskúšať na vlastnej koži? Nájdete ju napríklad v produktoch obľúbenej značky The Ordinary! Zistite viac v našom článku The Ordinary: Akné zmizne ako mávnutím čarovného prútika!

 

použili sme:

 

Účinky kyseliny mliečnej a jej top benefity

Ak sa kyselina mliečna používa dôsledne a pravidelne, dokáže efektívne napomáhať pri špecifických problémoch, akými sú napríklad:

  • pigmentové škvrny,
  • akné,
  • vrásky,
  • rozšírené póry,
  • dokonca jazvy po akné či poranení.

 

Krémy alebo séra s obsahom kyseliny mliečnej ďalej sľubujú účinky ako:

  • viditeľné rozjasnenie pleti,
  • redukcia prvých známok starnutia,
  • zjednotenie farebného tónu pleti,
  • hydratačné a zvlhčujúce účinky.

 

Použitie kyseliny mliečnej v praxi a užitočné tipy na záver

S kyselinami treba zaobchádzať obzvlášť opatrne, koncentráciu v produkte, ktorú použijete, podmieňte typu pleti.

Článok, ktorý pomôže určiť váš typ pleti, prikladáme tu.

 

Napriek tomu, že sú AHA kyseliny skvelá aktívna ingrediencia, pri ktorej uvidíte efekt rýchlo, a dokážu veľmi pomôcť, môžu v kombinácií s inými ovocnými kyselinami, prípadne s mechanickým peelingom narobiť aj veľkú šarapatu. Ak ich plánujete kombinovať, buďte nadmieru rozvážni, aby ste vašej pleti skôr neuškodili!

Produkty s obsahom kyseliny mliečnej odporúčame používať radšej večer, nakoľko podporíte obnovu a regeneráciu pleti v noci. Po aplikácií kyseliny mliečnej je pleť taktiež omnoho citlivejšia, preto vždy pri pracovaní s AHA kyselinami nezabúdajte pravidelne používať silnejší SPF ochranný faktor.

 

Či už ste verným fanúšikom mechanického peelingu, alebo sa odhodlávate vyskúšať práve ten chemický, pre inšpiráciu a výber tých najkvalitnejších exfoliačných produktov kliknite tu.


Ďalší článok