RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

21 Apr 2021 | Lenka Jančulová

Trápia vás mílie na tvári? Vieme, ako ich odstrániť!

Trápia vás mílie na tvári? Vieme, ako ich odstrániť!

Ak ste sa dopátrali k tomuto článku, dôvodom sú pravdepodobne nežiadúce mílie na tvári, ktorých sa chcete nadobro zbaviť. Mílie tzv. biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú najmä v okolí očí, nosa a úst vedia bez rozdielu potrápiť rovnako mužov ako i ženy.

Ak sa vám mílie na tvári tvoria len zriedka, nie je dôvod na paniku, tento jav je absolutne prirodzený. Avšak, akonáhle sa s týmto problémom potýkate častejšie, prípadne máte nimi posiate väčšie plochy tváre, neváhajte kontaktovať vášho kožného lekára. 

Úspešne odstrániť tieto biele podkožné vyrážky, bez pomoci dermatológa, vie byť o niečo náročnejšia úloha, ale ak dodržíte pár kľúčových zásad nemáte sa čoho obávať! :)

 

Mílie na tvári

 

Čo sú mílie a ako vznikajú?

Mílie alebo "tukové vyrážky" sú cysty, ktoré sa vytvárajú pod vrchnou vrstvou našej pokožky. Textúrov pripomínajú tvrdé hrudky a bežne sa prejavujú ako biele podkožné vyrážky s belavou alebo žltou "čiapočkou".

Nepríjemné tukové vyrážky na tvári sa objavujú vo chvíli, keď sú odumreté kožné bunky neschopné voľného odlúčenia a ďalej sa zachytávajú vo vrstvách pokožky. To, čo vidíme voľným okom na povrchu pleti je v podstate len uviaznutý keratín.

 

Keratín je bielkovina, ktorá sa tradične nachádza v kožnom tkanive, vlasoch či nechtoch. 

 

Mílie vznikajú v dôsledku uzamknutia keratínu v koži, najlepšou prevenciou je, keď odumretým kožným bunkám dopomôžeme opustiť našu pleť. To dokážeme zabezpečiť  hneď niekoľkými spôsobmi, čítajte nižšie v článku...

 

Mílie u detí 

  • Mílie sa hojne vyskytujú u novorodencov, avšak mílie u detí sa zvyčajne vytrácajú samovoľne. 

Mílie u dospelých 

  • Vo väčšine prípadoch mílie u dospelých bohužiaľ samovoľne nezmiznú. Ak predstavujú pre človeka diskomfort je možné tieto cysty eliminovať niekoľkými spôsobmi.

 

Medzi najznámejšie typy mílií patria: 

  1. Neonatálne mílie - objavujú sa u novorodencov, zahoja sa väčšinou behom pár týždňov a najčastejšie sa objavujú na tvári či vrchnej polovici tela. Mílie u detí, ako sme už vyššie uviedli, zmiznú samovoľne.
  2. Primárne mílie - s týmto typom mílií sa stretávame najčastejšie, biele podkožné vyrážky sa objavujú v okolí očí, na lícach a čele, ale aj na intímnych partiách. V niektorých prípadoch samovoľne po určitom čase zmiznú, avšak zväčša tieto mílie pretrvávajú na koži dlhodobo.
  3. Sekundárne mílie - objavujú sa v dôsledku nedávneho poranenia kože, vytvárajú sa napríklad v mieste jaziev, popálenín, ale aj v zahojených miestach kože po prekonaní niektorých kožných chorôb.

 

TIP: Vznik mílií môžeme ovplyvniť aj sami, a to typom kozmetiky, ktorú používame. Mílie totižto môžu vzniknúť aj po aplikácii "mastnej kozmetiky" na tvár, hlavne mastných krémov alebo olejov, ktoré upchávajú ústia vlasových folikúl a potných žľiaz.

 

Príčiny vzniku mílií

Na vzniku mílií sa podieľa rad faktorov, ale objavovať sa môžu aj spontánne. Hlavnou príčinou je nahromadenie odumretých kožných buniek, ktoré vyústi až v upchatie kožného póru.

Mílie však môžu spôsobovať aj výkyvy hormónov a s nimi súvisiaca zvýšená produkcia kožného mazu. Zabúdať nemožno ani na genetické faktory. Vlastnou kapitolou je dlhodobá topická aplikácia steroidných krémov. 

Tiež poranenia pleti a pľuzgieriky môžu byť pre vznik mílií priaznivým prostredím. Paradoxne ich vznik môžu v istých prípadoch zapríčiniť aj kozmetické ošetrenia, ako je laserové ošetrenie pleti či dermabrázia.

 

Máte mílie na oku alebo pod okom?

Tvorba mílií v očnom okolí môže byť zapríčinená používaním až príliš bohatých krémov, Často ich zapríčiňuje tiež poškodenie pleti slnečným žiarením či používanie nevhodných kozmetických produktov. 

Problematické sú najmä hutné krémy, napríklad na báze oleja, ktoré upchávajú póry alebo výrazne krycí a dlhotrvajúci make-up.

 

Banner

 

Ako odstrániť mílie ľahko a efektívne

Neviete, ako sa zbaviť mílií bez toho, aby ste utrácali za neefektívne spôsoby s pomalými účinkami? Inšpirujte sa týmito jednoduchými spôsobmi:

 

  • Exfoliácia - peeling tváre

Predtým, ako siahnete po akejkoľvek drastickejšej metóde, odporúčame vyskúšať exfoliáciu. Exfoliácia pleti okrem eliminácie a prevencie mílií prináša mnoho praktických benefitov:

  • minimalizuje nadmernú pigmentáciu pleti,

  • poradí si s drobnými jazvami po akné

  • aktívne prečisťuje a omladzuje pokožku.

 

Peeling na tvár

 

Na exfoliáciu môžete ísť chemickou cestou, teda s využitím jemných kyselín, ako je kyselina salicylová, glykolová, mliečna alebo mechanickou, prostredníctvom domáceho peelingu, ktorým pleť doslova “obrúsite”.

 

  • Excízia - odstránenie ihlou

Na zákrok budete potrebovať sterilnú ihlu. Dôkladne si pleť pred zákrokom vyčistite, opláchnite a osušte uterákom.

  • Ihlou pichnite priamo do čiapočky mílie alebo malý kúsok vedľa nej. 

  • Jemným tlakom potom vytlačte míliu cez otvor v koži. 

  • Ak ste otvor vytvorili priamo na vrchu mílie, k vybratiu drobnej cysty môžete použiť aj pinzetu.

 

Vytlačenie hrčky si vyžaduje cvik. Ak to neurobíte správne, hrozí, že si vytvoríte ranku, z ktorej sa urobí chrasta a z nej jazvička. Nehovoriac o tom, že ak nedodržíte sterilitu pomôcok a rúk možete si do ranky zaniesť infekciu. Buďte, preto opatrné a neustále dbajte na hygienu.

 

Pozor: Neodporúčame robiť tento zákrok v prípade, že máte mílie na oku alebo v bezprostrednej blízkosti očného okolia!

 

Prevencia je alfa a omega

Podobne, ako u iných problémov aj tu platí, že najlepšie je prevencia. Je totiž lepšie robiť všetko pre to, aby sa vám mile na tvári vôbec nevytvorili, než sa ich potom zložito zbavovať. 

Zásadné je dbať o dôkladnú očistu tváre a pravidelne používať peeling. Riziko tvorby mílií znížite aj tým, že do svojej starostlivosti o pleť začleníte retinol.

 

Banner

 

Retinol

Pojem retinol je skrátka len iný názov pre vitamín A. 

  • Má silný exfoliačný účinok a stojí za vyhladením textúry pleti, na základe čoho následne pokožka pôsobí mladistvo a zdravo. 

  • Pleti dodáva sviežosť a jas. 

  • Je vhodný pre všetky typy pleti, jeho pôsobenie je však veľmi intenzívne, preto je lepšie začať s nižšou koncentráciou, ktorú môžete postupne zvyšovať.

Retinol, zázrak pre vašu pleť!

 

Retinol, zázrak pre vašu pleť!
 

TIP: Riziko tvorby mílií znížite aj tým, že sa vyhnete minerálnym olejom, ktoré sa zle vsakujú do pokožky a tvorí vrstvu na povrchu, ktorá môže spôsobovať upchatie a akumuláciu keratínu. 

 

Dôležité, nemýľte si mílie s akné!

Na záver už len doplníme, že je dôležité nepomýliť si podkožné tukové vyrážky na tvári s akné. Pamätajte si, že tukové vyrážky na tvári sú veľmi drobné, o veľkosti špendlíkovej hlavičky. 

Čo je kľúčové, obsahom mílie nie je tak ako v prípade akné - hnis, ale keratín, bielkovina, ktorá je jednou zo základných stavebných látok kože, preto aj ich odstraňovanie sa v zásade líši.

Hoci sa mílie dajú pokladať za dermatologický problém, nemajú žiadny negatívny vplyv na naše zdravie. Trápia nás predovšetkým z estetického hľadiska, tukové vyrážky pútajú nežiadúcu pozornosť. Zvoľte, preto adekvátnu prevenciu a dajte im navždy zbohom! :)

 

Viete, čo sa deje s vašou pleťou, keď je dehydrovaná? Tomu, nebudete veriť...

 

Ďalší článok