RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

1 Oct 2019 | Nikola Nečedová

Čo potrebujem vedieť skôr, než si kúpim make-up?

Čo potrebujem vedieť skôr, než si kúpim make-up?

Určite sa vám už stalo, že ste si kupovala v drogérií make-up, avšak keď ste prišla domov a vytiahla najnovší úlovok z kabelky, make-up zrazu na pleti nesedel. A tak sa buď musíte uspokojiť s oranžovou tvárou a prekusnúť túto nepríjemnosť alebo si kúpite ďalší a riskujete, že si opäť kúpite zlý odtieň. 

V tomto článku však dostanete pár tipov, ako si vybrať make-up nie len v drogérií ale i na eshope, aby ste čo najlepšie vedeli predísť týmto nepríjemnostiam.
 

Ako si vybrať make-up?

Pri výbere make-upu je veľmi dôležité aby ste poznala svoj typ a podtón pleti (Článok: Ako zistiť typ svojej pleti? Jednoducho a rýchlo?). Typ pleti je napríklad - suchá pleť, mastná pleť, zrelá pleť, zmiešaná, aknózna atď. Ak sa bavíme o podtóne pleti, je to niečo, čo udáva farebný tón.

V zásade sa rozlišujú na 3 hlavné podtóny - teplý podtón ( žltý podtón) , studený podtón (ružový podtón), neutrálny podtón ( pieskový podtón), taktiež existujú napríklad aj olivový podtón, červený, hnedý podtón, avšak tie sú zriedkavé.

hydratácia pleti

Ako zistiť podtón pleti?

Podtón pleti je však stále omnoho ťažší aspekt, pri výbere make-upu ako je typ pleti. Pomôcť si pri tejto problematike môžeme viacerými spôsobmi. Jedným z nich je, že si za denného svetla alebo pokiaľ máme v kúpeľni biele svetlo, zoberieme biely uterák a položíme si ho na plecia okolo krku tak, aby oblečenie farebne nerušilo pokožku.
Pleť by mala byť odlíčená a vlasy vypnuté. Ide o vytvorenie akéhosi kontrastu, ktorý vytvorí práve daný biely uterák a následne už môžte vidieť, či sa vaša pleť sfarbuje do pieskova, žlta alebo ružova. 

Ďalším možným spôsobom, akým vieme zistiť náš podtón pleti, je pomocou žíl. Obvykle sú najviditeľnejšie na zápästí, avšak POZOR, nikdy tu však make-up neskúšajte, make-up skúšajte vždy na krku, tesne pri pleti, pretože zápästie je obvykle inak sfarbené ako pleť.


Na danom mieste dokážete vidieť, či sa vaše žily sfarbujú do zelana - žltý podtón, do modra - pieskový podtón alebo do fialova- studený podtón

Dnes už značky dekoratívnej kozmetiky napredujú tak, že vám uľahčia výber a podtón uvedú priamo na jeho obale. Stačí si len vybrať intenzitu daného podtónu. Zvyčajne sa označujú nasledovne, podľa začiatočných písmen: Y - yellow, teda žltý podtón , N - neutral, teda pieskový podtón a C - cold , teda studený podtón. Obvykle vám však už vyškolený personál vie poradiť s výberom, pokiaľ sa jedná o špeciálne predajne a nie klasické drogérie.
makeup na pleti, podtón pleti


Pokiaľ si vyberáte make-up z eshopu, určite si napozerajte videá na youtube alebo google, kde môžte vidieť produkt pramo "v akcii" na pleti. Do vyhľadávania k názvu produktu nezabudnite pridať slovíčko "swatch", ktorým vyselektujete hlavne ukážku odtieňov. Pomoct môžu aj blogové články a recenzie. Pozrite sa napríklad na našich Top 5 miláčikov medzi MAKE-UPMI, ktoré jednoducho musíte mať!


Na našom webe www.glowup.sk nám taktiež môžte kedykoľvek a kde koľvek na sociálnych sieťach alebo emaily napísať a poradiť sa s nami, aký make-up a odtieň je pre vás vhodný.

Ak máte make-upy, ktorých sa neviete vzdať avšak odtieňovo vám nesedia, vyskúšajte pigmenty od značky L.A. Girl. Tak, ako sa dajú meniť intenzity na bledší a tmavší make-up, je možné meniť aj ich podtóny pomocou pigmentov do make-upu - žltým, modrým alebo oranžovým.


pigmenty do makeupu, žltý pigment, modrý pigment
 



Ďalší článok