RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

16 Jul 2020 | Nikola Nečedová

Ako odstrániť čierne bodky? Vyskúšajte naše overené tipy

Ako odstrániť čierne bodky? Vyskúšajte naše overené tipy

Nikto nechce čierne bodky. Odstránenie je často frustrujúce a nepríjemné, ale my máme niekoľko trikov, ako na ne. Čierne bodky zklividujete v pohodlí svojej vlastnej kúpeľne, pomocou správnych produktov starostlivosti o pleť. Tu je to, čo potrebujete vedieť o malých „trampotách“ vrátane toho, ako sa zbaviť čiernych bodiek. Dozviete sa aj, ako sa zbaviť čiernych bodiek na nose jednoducho a rýchlo!

 

Čo sú čierne bodky a ako vznikajú?

Čierne bodky, inak zvané aj komedóny, sú upchaté póry, v ktorých sa nachádza prebytočný maz, nečistoty z povrchu pleti a odumreté bunky. Komedóny môžu byť otvorené a uzatvorené. Otvorené komedóny v kontakte so vzduchom oxidujú, a to vytvára typické čierne sfarbenie.

 

Fakty o čiernych bodkách

„Neodporúčam doma experimentovať s ,vytláčaním' a používaním rôznych nástrojov. Nemusí to dobre dopadnúť. Pleť si treba predtým veľmi precízne pripraviť. Najskôr sa spraví čistenie pleti, peeling, nasleduje zmäkčenie pleti (otvorenie pórov). Pri čistení sa musí dodržiavať prísna hygiena, dezinfekcia a uzatvorenie pórov pomocou špeciálnej masky. V opačnom prípade, že by sme tento postup nedodržali, hrozí nám zhoršenie pleti a zápalové procesy,“ radí kozmetička Monika Steinbergerová.

 

Prečo držať ruky preč od pupienkov? Viac sa dočítate TU!

 

Kozmetička radí s čiernými bodkami neexperimentovať.

 

Drsné odstránenie čiernych bodiek

Čiernych bodiek sa nezbavíte drsným čistením. Aj keď peelingy môžu pomôcť odstrániť najvyššiu viditeľnú časť čiernej bodky, neriešia to, čo sa deje vo výplni pórov, kde sa tvoria čierne bodky. Preto, keď čierne bodky vytláčame, vytvoria sa ďalšie. Čistenie pomôže odstrániť povrchový maz, ale čierne bodky sú zakorenené. To je dôvod, prečo umývanie tváre v snahe očistiť pokožku od čiernych bodiek nebude fungovať.

  

Suchá pleť a žiadne čierne bodky?

Netešte sa, pokiaľ máte suchú pokožku, aj tento typ pleti môže mať čierne bodky. Vyrážky sa môžu objavovať najmä v T-zóne. Táto časť produkuje viac mazu, ktorý je kľúčovou súčasťou tvorby čiernych bodiek.

 

Slnko nepomáha

Bez opaľovacieho krému ani na krok! Slnko môže spôsobiť tmavé škvrny. Ak sa pred slnkom nebudete dostatočne chrániť, vaša pleť bude veľmi trpieť.

 

Kozmetika s obsahom alkoholu

Alkohol v kozmetike môže pleť vysušiť, čo nie je práve najlepšie. Následne po vysušení pleť začína vytvárať ešte viac prebytočného mazu, ktorý zapríčiní ďalšiu tvorbu čiernych bodiek. Ideálne je používať prírodnú kozmetiku, ktorá je k pleti veľmi jemná.

 

Tip: Z prírodnej kozmetiky doporučujeme značku 100% PURE, z rady klasických produktov potom môžete siahnuť napríklad po obľúbenej značke The Ordinary, ktorá neobsahuje parabény, sírany, minerálne oleje ani oxybenzón.

 

Maska na čierne bodky

 

Odstraňovač, maska alebo náplasť na čierne bodky?

Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako sa zbaviť čiernych bodiek, no nikdy sa ich nezbavíte úplne. Poďme sa spolu pozrieť na užitočné produkty a babské rády, ktorými eliminujeme výskyt čiernych bodiek.

 

Kovový odstraňovač čiernych bodiek

Vytláčanie vyrážok sa síce nevypláca, ale toto malé kovové očko vám môže predsa len pomôcť. Malé očko prikladáte k vyrážke, je vhodné využívať túto metódu práve po horúcom kúpeli. Vtedy sú póry otvorené a extrakcia je oveľa jednoduchšia. Následne nezabudnite pleť ošetriť sérom, aby sa ukľudnila.
 

Pleťové masky

Udržujú pleť čistú, sviežu a zbavujú ju prebytočného mazu, ktorý vedie k upchávaniu pórov. Vyberajte masky dôsledne, určené pre problematickú alebo mastnú pleť. Vyskúšajte masky s obsahom zinku alebo kyseliny salicylovej, sú veľmi účinnými bojovníkmi proti akné a iným nedokonalostiam. 

Čierne slupovacie masky sú veľmi obľúbené a odporúčané, obsahujú účinné látky, ktoré zanechajú vašu pokožku hladkú a čistú. Tieto masky so sebou strhnú odumreté bunky. 

Vynikajúca je aj domáca maska na čierne bodky, ktorá vám nezaberie veľa času.

Budete potrebovať:

  • 1 vaječný bielok 
  • ½ lyžice citrónovej šťavy

Pokiaľ máte veľmi citlivú pleť, namiesto citróna použite čistú vodu.

Vaječný bielok vyšľahajte do bielej peny a pridajte šťavu z citróna. Následne môžete nanášať na pleť, hrubšiu vrstvu nanášajte v oblasti T-zóny. Nechajte pôsobiť 25 minút, potom zmyte vlažnou vodou.

 

Ako odstrániť čierne bodky so zeleným čajom?

Zmiešajte lyžičku suchého zeleného čaju spolu s vodou, aby ste vytvorili pastu. Pomocou zmesi jemne masírujte tvár po dobu 3 minút. Nechajte pôsobiť ďalšie 2 minúty. Opláchnite vlažnou vodou.

Prečo zelený čaj?

Zelený čaj je dosť populárny ako antioxidant. Okrem toho, že sa zelený čaj pridáva do každodennej rutiny, aby vyplavil toxíny, je celkom účinný pri odstraňovaní baktérií z pórov.

 

Zelený čaj na černé tečky
 

Náplasť na čierne bodky 

Ak hľadáte účinný spôsob, ako sa zbaviť čiernych bodiek na nose, pomôžu vám čistiace náplaste. Tieto náplaste používajte podľa návodu, po niekoľkých minútach náplasť strhnete spolu s čiernymi bodkami. Pleť následne ošetrite krémom na upokojenie.

 

Zubná pasta na čierne bodky ako bonus? 

Budeme potrebovať:

  • 2 lyžice zubnej pasty
  • 1 lyžica soli

Zmiešaním týchto dvoch surovín vznikne hustá kašička. Nanášajte na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť dve minúty, kým úplne nezaschne. Následne tieto miesta začnite masírovať krúživými pohybmi spolu s vlažnou vodou. Pleť potom opláchnite, vysušte a potierajte kockou ľadu, aby sa ukľudnila.

 

Upozornenie: Dávajte pozor, niektoré pasty majú vsebe kúsky mentolu, ktorý by mohol vašu pleť zbytočne podráždiť.

 

Čistenie pleti s čiernymi bodkami: denná rutina 

  • Pleť čistite dvakrát denne pomocou špeciálnych pien a gélov. Po vyčistení je dôležité na tvár aplikovať hydratačný alebo vyživujúci krém v závislosti od typu vašej pleti. 
  • Počas dňa sa zbytočne nedotýkajte tváre.
  • Raz týždenne si doprajte vyživujúcu masku alebo jemný peeling
  • Čo na čierne bodky naozaj efektívne zaberá, sú produkty s obsahom zinku. Zinok je protizápalový a tiež napomáha k eliminácii čiernych bodiek.

 

Pamätajte si: Čierne bodky sú tvrdohlavé, ale aj vy ste! 

Doprajte procesu nejaký čas, výsledky sa nemusia dostaviť ihneď. Viete, že prichádza dôležitá udalosť, ako svadba, ples alebo dokonca veľká reč? Začnite so starostlivosťou a prevenciou čiernych bodiek niekoľko týždňov vopred! Ak potrebujte, aby čierne bodky zmizli najlepšie ihneď, môžete ich trochu potlačiť make-upom, najlepšie púdrovým.

 


Ďalší článok