RÝCHLE DORUČENIE OBJEDNÁVKY
Darček ku každej objednávke nad 25 EUR
Mail
info@glowup.sk

Píšte kedykoľvek

Domov / Blog

26 Jan 2020 | Nikola Nečedová

Ako si vybrať správny make-up?

Ako si vybrať správny make-up?


Od vypátrania ideálneho odtieňa až po vhodnú aplikáciu - máme pre vás kompletný make-upový návod.

Takmer nič v živote nie je také ťažké, ako vybrať make-up pre váš odtieň pleti. Správne zvolený make-up vie urobiť hotové zázraky s vašou pleťou. Dokáže omladiť, rozžiariť pleť a zakryť všetky nedostatky. Aby sme vám cestu za dokonalým produktom uľahčili, máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu túto neľahkú úlohu vyriešiť.


 

Čo sú to podtóny pleti?

Ak ste niekedy nakupovali výrobky na líčenie, pravdepodobne ste počuli výrazy „cool“, „warm“ a „neutral“, ktoré popisujú rôzne odtiene pokožky. Tieto výrazy sa označujú ako „podtón“ alebo jemnú tlmenú farbu pokožky pod povrchom pokožky. Myslite na to ako na tieň, ktorý je tam vždy; aj keď sa váš určený tón pleti môže zmeniť, podtón zostane rovnaký. Naučiť sa, ako určiť tón pleti pri hľadaní správnej kozmetiky, závisí do veľkej miery od zhody vášho jedinečného podtónu. Poďme rozobrať rôzne tóny:

 

Chladné: červené a ružové s namodralými odtieňmi

Teplé: žlté, broskyňové a zlaté odtiene

Neutrálne: oliva alebo vyvážená zmes odtieňov vyššie

 

Farba povrchu vášho odtieňa pokožky alebo prvá vec, ktorú vidíte, keď sa pozriete do zrkadla, sa môže javiť červenkastá, ale váš odtieň môže byť zlatý alebo žltý. Preto pri určovaní tónu pleti na základe make-upu, korektora alebo akéhokoľvek iného typu kozmetiky venujte rovnakú dôležitosť podtónu.

 

Ako si vybrať správny odtieň make-upu?

Pri výbere make-upu dávajte pozor hlavne na označenie, ktoré vami vybraná značka používa. To, že vám v minulosti sedel odtieň „Sand“ od jedného výrobcu, neznamená, že vám bude sedieť make-up rovnakého názvu od inej značky.

 

Berte ohľad aj na typ svojej pleti

  • Suchá a citlivejšia pleť vyžaduje ľahký zvláčňujúcí make-up, ktorý ju dokáže rozjasniť a zároveň ochrániť pred vplyvmi okolia, ako je mestský vzduch alebo klimatizácia.

  • Pre mastnú pleť sa naopak hodí špeciálny zmatňujúci a väčšinou aj viac krycí make-up, ktorý sa pri kontakte s pleťou mení v púdrovú vrstvičku.

  • Pre zmiešanú pleť platia podobné pravidlá ako pri mastnej pleti, preto hľadajte make-upy, ktoré sú označené ako zmatňujúce, “oil free“, pohlcujúce mastnotu.

  • Normálna pleť, nie sú na nej žiadne čiastočky mastnoty, alebo naopak suchých miest-bezproblémový výber- takáto pleť vyzerá dobre aj s minimom starostlivosti, vôbec nepotrebuje make-up s nejakými špeciálnymi vlastnosťami, preto je voľba make-upu čisto na  vašom výbere ☺.

 

Neviete, aký je váš typ pleti? Prečítajte si článok  „Ako zistiť typ svojej pleti jednoducho a rýchlo“ a zistite to!


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt types of foundation makeup

Typy make-upov

Existuje niekoľko rôznych typov make-upov. Tieto make-upy sa líšia v konzistencii, zložkách a použití. Každý typ make-upu má svoje výhody:
 

Tekutý make-up - na báze vody alebo oleja je výhodnejší pre suchšiu pleť, zrelú pleť, má vysokú schopnosť hydratácie. Tento typ make-upu je možné nanášať pomocou špongie, štetca alebo prstami. Tekuté make-upy poskytujú nižšiu kryciu schopnosť, no dokonale pleť zásobujú hydratáciou. Existujú aj tekuté make-upy, ktoré sú hustejšej konzistencie a bez olejov so zmatňujúcimi účinkami. Dokážu mať aj skvelú kryciu schopnosť, avšak treba myslieť na to, že to závisí od hustoty a pomeru pigmentu v make-upe.

Vyskúšajte: L.A. Girl Tekutý Make-Up Perfecting

.

Púdrový make-up -je najtradičnejším typom a najjednoduchšie sa používa. Normálne je predávaný v kompaktnom púzdre, ktoré sa dá ľahko použiť aj na cestách. Tento typ pozostáva zo suchšieho zloženia, ktoré sa najlepšie používa na mastnú pleť. Práškový základ je ľahký a poskytuje prirodzený vzhľad. Na úplné pokrytie môžete použiť hubku na make-up alebo na ľahké pokrytie môžete použiť riedši štetec.

Vyskušajte: Makeup Revolution PRO Powder Foundation Pudrový make-up

 

Tyčinkový make-up - poskytuje najlepšie pokrytie škvŕn, akné a drobných nedokonalostí. Má tuhú konzistenciu, ktorá je vo forme tyčinky, vďaka tomu je veľmi dôležité nájsť ten správny odtieň k vašej pleti. Tyčinka môže byť použitá ako korektor pre väčšie plochy pokožky. Tento make-up poskytuje stredné až plné krytie a najlepšie pôsobí na mastnú pleť.

Vyskúšajte: Milani Make-up v tyčinke Conceal + Perfect Foundation Stick

Minerálny make-up - je založený na prášku a zvyčajne sa predáva v kompaktnom alebo preosievacom zariadení. Môžete získať ľahké až stredné krytie, je rýchle ho aplikovať. Minerálny make-up funguje skvele pre mastnú pleť vďaka čistým základným minerálnym zložkám. Odporúča sa pre citlivú pokožku alebo ak máte sklon k akné. Treba dodať, že kefa kabuki, je tiež ideálna na aplikáciu.

 

Blemish Balm Cream alebo BB krém - je vynikajúci pre širokú škálu typov pleti. Je možné povedať, že je to spojenie pleťového krému a ľahkého make-upu v jednom prípravku. Hydratuje pokožku, chráni ju pred slnečným žiarením a pritom kryje drobné nedokonalosti a zjednocuje farebný tón pleti. BB krém nezaťažuje pokožku, dobre ho znáša aj citlivá pleť. Na tvári pôsobí veľmi prirodzene.

 

CC krém (krém na korekciu farieb)- je podobný BB krému. Jeho účelom je poskytnúť svetlejšiu vrstvu krytia prírodným odtieňom. Tieto krémy hydratujú pokožku a obsahujú zložky proti starnutiu. CC krém pomáha vyrovnať tón pleti a dodáva jej svieži a jasnejší vzhľad.


Vyskúšajte: Holika Holika BB krém s hydratačným účinkom

Nákup správneho make-upu

Teraz, keď viete, ako si vybrať make-up, je čas začať hľadať správnu kozmetiku na skrášlenie vašej pleti. Vyberte si napríklad z našich Top 5 miláčikov medzi MAKE-UPMI, ktoré jednoducho musíte mať! Ak dokážete určiť odtieň pleti, ktorý zodpovedá príslušnej farbe, dokonalý make-up bude pre vás úplnou hračkou.

 


 


Ďalší článok